Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Během těhotenství mi zemřel partner. Přibližně za měsíc mám termín porodu. Mají jeho rodiče nárok na styk s vnučkou, i když nevzniklo žádné citové pouto mezi dítětem a prarodiči? Za celou dobu jsem se s nimi viděla cca 6 krát a naše vztahy nebyly nejlepší. Po přítelově smrti se vztahy zhoršily - kromě urážení mé osoby, začali urážet i mé rodiče.

Navíc do dědictví nepředložili smlouvy za přibližně 1.300.000 Kč, které si přítel nestihl přestěhovat k nám do bytu. Z těchto důvodů si nepřeji, aby měli jakýkoliv vliv na mé dítě. Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den. S pozdravem Helena.

 

ODPOVĚĎ:
Prarodiče mají ze zákona právo na styk se svými vnoučaty - toto právo ale vznikne až poté, co dojde k určení otcovství. Dokud nebude otcovství k Vaší dceři určeno, nemá Vaše dcera z pohledu zákona otce a tudíž ani prarodiče z otcovy strany, Otcovství je možné určit i po smrti otce - vzorky DNA se pak získávají z biologického materiálu otce (pokud se zachoval) nebo se odebírají žijícím příbuzným otce. O otcovství může v takovém případě rozhodnout jedině soud. Návrh na určení ale může podat jen otec (který už ale nežije), Vy jako matka nebo dítě (které se zatím ještě nenarodilo. Prarodiče nemohou návrh na určení otcovství k soudu podat a nemohou Vás tedy nijak donutit, aby bylo otcovství k Vaší dceři určeno. Jestliže nebude otcovství určeno, prarodiče nebudou mít právo se s Vaší dcerou stýkat (a nebudou si moci styk nijak vynutit), ale Vaše dcera nebude po Vašem příteli dědit a nebude mít nárok ani na sirotčí důchod, který by jí jinak náležel až do doby, dokud nebude schopná živit se sama.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.