Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci se zeptat jaké možnosti má můj syn. Rozešel se po 11 letech s přítelkyní. Už 4 roky žijí odděleně. Nebyli manželé a ze vztahu mají syna, kterému bude za 2 měsíce 15 let. Styk otce s dítětem mají jen po ústní dohodě. Syn za tu dobu měl jeden vztah, který skončil po roce a půl. V té době mu matka syna nechtěla dávat a dělala neskutečné problémy.

Kladla si podmínky, že syn s ním nebude a už vůbec nebude u něj spát, protože s někým žije. Jeho nová přítelkyně byla vzdělaná, milá, učitelka angličtiny, Evropanka, což mohlo být vnukovi při komunikaci ku prospěchu. Vztah se rozpadnul a po roce a půl si syn našel novou ženu a matka vnuka mu jej opět nechce dávat a klade si podmínky. Podotýkám, že kdyby se jednalo o nevhodné prostředí pro dítě, určitě bych zakročila. Čekají nás významné rodinné oslavy, kam ona dítě nechce pustit, protože tam bude i přítelkyně syna. Co je možné v tomto ohledu dělat? Vnuk je s námi všemi moc rád, máme pěkné vztahy, rád s námi tráví volný čas, dovolené tuzemské i zahraniční. Dobře se učí a nejsou s ním žádné problémy. Myslím, že dítě v tomto věku si už samo vytvoří svůj úsudek k daným situacím. Kam se obrátit? Předpokládám, že syn se s vnukem asi jen tak nemůže na něčem domlouvat a pak je dát matce na vědomí, že jsou spolu nebo že je dokonce u něj. Má dítě nějaké právo si taky samo říct a rozhodnout se? Předem děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Dokud není péče o vnuka a styk s ním upraven soudním rozhodnutím, je vše záležitostí dohody mezi Vaším synem a vnukovou matkou. Váš vnuk má stejné právo stýkat se s oběma rodiči a matka nemá právo podmiňovat jeho styk s Vaším synem například nepřítomností synovy přítelkyně. Váš vnuk je také již dost starý na to, aby si dokázal vytvořit vlastní názor a rodičům ho sdělit - i v případném soudním řízení by soud již k jeho názoru přihlédl.
Nejprve bych tedy doporučila, aby Váš vnuk (případně společně s Vaším synem) promluvil s matkou a pokusil se jí vysvětlit, že tráví rád čas s Vaším synem a jeho rodinou a že to neznamená, že matku nemá rád nebo že ji má rád méně než otce. Pokud bude matka trvat na svém a požadovat, aby při vnukových návštěvách nebyla přítomná synova přítelkyně, bude mít Váš syn jen dvě možnosti: Domlouvat se s vnukem tajně a matce pouze následně oznámit, že jsou spolu nebo podat k okresnímu soudu návrh na úpravu styku se synem. Vzory takového návrhu najde Váš syn k dispozici na internetu nebo mu s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden či oblastních charit, které zpravidla nabízí bezplatné právní poradenství. Jakmile soud stanoví styk Vašeho syna s vnukem, bude muset vnukova matka styk ve stanovenou dobu umožnit bez ohledu na to, zda bude styku přítomná i synova přítelkyně. Matka pak bude moci bránit ve styku pouze tak, že bude striktně trvat na dodržování rozsudku a soudem určeného styku - to znamená, že pokud se bude rodinná oslava konat v době, kdy nebude mít Váš syn stanovený styk s vnukem, nebude matka muset syna na oslavu pustit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.