Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mezi otcem a dětmi je styk upraven na základě předběžného opatření. Předávání dětí je však extrémně stresující, otec nedodržuje stanovení soudu a děti mi vrací téměř vždy později. Během předávání si mě vždy natáčí, kope do dveří, křičí před domem, píše mi velmi nevhodné a stresující zprávy, např. chce vysvětlení, když má syn štípanec na líci a vyhrožuje, že půjde oznámit, že dětem ubližuji.

V loňském roce 2022 mi děti vracel bez oblečení, ve kterém jsem je předala, jednou dokonce nahaté, proto máme dohodu, že mu je budu vracet v jeho oděvu, on však vozí děti ve starém zapáchajícím oblečení, obuv mají namísto vel. 26 vel. 31, vozí je bez slipů, v letní obuvi na sněhu. Když mu děti vrátím v těchto věcech, píše mi, že mě nahlásí. Již více než rok nás psychicky týrá, což u soudu potvrdila i paní z OSPODu. Syna nutil do kamery opakovat, že je sexuálně zneužíván, nutil jej opakovat, že mě nenávidí, syn se jednou zhroutil a byl hospitalizován na neurologii. Situace je tak deprimující, trpím nespavostí, mám problémy s kůží, s opary. Když mu neodpovím na jeho stou zprávu, kontaktuje mne policie, že otec chce vyhlásit pátrání, několikrát mě obviňoval z únosu. Mám právničku, ale ta apeluje na dohodu. Snažím se o dohodu, ale situace je stále horší a horší. Soud zamítl předběžné opatření ohledně výživného, že se máme domluvit na OSPODu. To co tam otec navrhnul, nedodržuje, takže jsme bez financí. Soud na děti ještě neproběhl, ale já mám velmi silný dojem, že než proběhne, psychicky se zhroutím.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže předávání dětí probíhají konfliktně - otec je (slovně) agresivní, vrací děti v nevhodném oblečení, obuvi apod. - o všech těchto skutečnostech informujte pravidelně OSPOD, požadujte zaprotokolování těchto informací do spisu, který OSPOD vede a samozřejmě zjednání nápravy. Pracovníci OSPOD si mohou s otcem (případně s vámi oběma) a pokusit se dohodnout podmínky, za kterých bude předávání dětí pro všechny přijatelné a pro děti co nejméně stresující.
Pokud otec ani po zásahu OSPOD své chování nezmění, mohla by pro vás být řešením tzv. asistovaná předávání. Jedná se o situace, kde je dítě předáváno zpravidla v neutrálním prostředí za přítomnosti odborníka (nejčastěji psycholog nebo sociální pracovník), který sleduje interakce mezi rodiči a dětmi a v případě nevhodného jednání zasáhne. Asistované předávání může probíhat i tak, že se při něm oba rodiče nemusí vůbec potkat - jeden rodič přivede dítě a zase odejde dříve, než si pro dítě přijde druhý rodič. Jestliže dohoda nebude možná, opakovaně žádejte pracovníky OSPOD o to, aby vám asistované předávání zajistili - přítomným odborníkem může být například i pracovník OSPOD. Přeji Vám pevné nervy a dostatek trpělivosti, aby se Vám i dětem podařilo současnou vyčerpávající situaci ve zdraví překonat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.