Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rozhodla jsem se rozvést s manželem, se kterým máme osmiměsíčního syna. Jaké jsou tam možnosti skrze péči o syna? V noci ještě neumí spát ani celou noc v kuse, fakt že k němu manžel ani jednou nevstal soud asi zajímat nebude, ale ráda bych se informovala o tom, zda mu ho svěří třeba i na celý víkend či déle. Jsou s takhle malým dítětem jiné zákony/pravidla? Doplňující informace, že syn již není kojený. Předem Vám mnohokrát děkuji za informaci. S pozdravem Radoslava.

ODPOVĚĎ:
Jestliže se chcete s manželem rozvést, budete muset ještě před podáním samotného návrhu na rozvod manželství vyřešit právě péči o syna. Pokud se na péči o syna dokážete shodnout, uzavřete s manželem písemnou dohodu, kterou následně předložíte soudu ke schválení. V dohodě by mělo být uvedeno, jakým způsobem bude péče o syna vyřešena, jak bude probíhat synův styk s druhým rodičem a jak vysoké výživné bude druhý rodič hradit.
Pokud se na péči o syna neshodnete, bude muset každý z vás podat k soudu vlastní návrh na úpravu poměrů nezletilého dítěte pro dobu po rozvodu. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden či oblastních charit, které zpravidla nabízí bezplatné právní poradenství. V návrhu uveďte, že žádáte soud o svěření syna do Vaší výlučné péče, navrhněte, jakým způsobem by mohl být upraven styk syna s otcem a uveďte požadovanou výši výživného. Váš manžel samozřejmě může podat svůj návrh, ve kterém sodu sdělí své představy o styku se synem. Vzhledem k věku syna považuji za spíše nepravděpodobné, že by soud stanovil otci styk se synem přes celý víkend, ale žádná minimální věková hranice pro takový styk (nebo později pro střídavou péči) není zákonem stanovena, takže bude záležet zcela na rozhodnutí soudu, jak styk syna s otcem upraví.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.