Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Synovi Jirkovi bude 03/2023 13 let. Manželka má Jirku v trvalé péči cca 2020-2022, do té doby jsme měli střídavou péči. Důvod proč máme změněnou péči byl ten, že jsem požádal soud a to z důvodu mého nového působení a podnikání v USA. Máme nastaveno v rozsudku jak a kdy se s Jirkou v době, kdy budu v ČR budeme stýkat.

Bohužel jsme v té době, kdy dohoda a rozsudek vznikal nepočítali s tím, že maminka Jirky nám následně sdělí, že ho v žádném případě za námi do USA nepustí. Snažíme se s Jirkovou maminkou domlouvat celé dva roky, ale marně.   Mám možnost ve věku Jirky 13+ let požádat a nebo on soud a nebo sociální opatrovnici o to, aby se Jirka mohl sám rozhodnout, že chce s námi trávit prázdniny (jarní, letní, podzimní atd.) v USA a nebo musím požádat soud o změnu rozsudku a nebo podat návrh na předběžné opatření? Podotýkám, že s Jirkou jsme v kontaktu několikrát týdny po telefonu a videokonferencích, v září 2022 jsem byl v ČR a strávili jsme spolu dost času, alimenty platím a včas atd. Samozřejmě Jirka se moc těší na to podívat se za mnou do USA. Můžete mi poradit vzhledem k věku Jirky, jakou variantu kroků učinit tak abychom dosáhli jednou pro vždy toho, že maminka nám nebude bránit ve styku. Moc děkuji a jsem s pozdravem Kristián.

ODPOVĚĎ:
Do doby případného dalšího rozsudku byste měli oba respektovat současné soudní rozhodnutí a řídit se jím. Jestliže soudní rozhodnutí upravuje Váš osobní styk se synem pouze po dobu Vašeho pobytu v České republice, není synova matka povinna umožnit synovi vycestovat za Vámi do USA. Jestliže to chcete změnit, podejte k okresnímu soudu v místě synova bydliště nový návrh na úpravu Vašeho styku se synem. V návrhu uveďte, jak často si přejete, aby Vás syn mohl v USA navštěvovat. Pokud soud Vašemu návrhu vyhoví, stanoví určitá období v roce, kdy Vás bude moci syn v USA navštívit. Matka pak bude muset rozhodnutí soudu respektovat a synovi vycestování do USA umožnit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.