Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla jsem se zeptat, jestli když má dcera už svěřenou vnučku do péče a teď bude podávat návrh na rozvod manželství k soudu, jestli se znovu bude projednávat i svěření vnučky. Manžel jí 11/2022 podepsal před soudem dohodu o svěření dítěte do péče matky, s tím, že má nárok vidět dceru co 14 dnů na víkend. Alimenty stanovené ve výši 5.000 Kč. No a teď bude podávat návrh na rozvod manželství, ale manžel chce najednou střídavou péči. Děkuji Sofie.

ODPOVĚĎ:
Jestliže se manželé rozhodnou pro rozvod manželství, je nejprve zapotřebí upravit poměry nezletilého dítěte pro dobu po rozvodu. Jestliže už soud schválil dohodu rodičů o tom, že Vaše vnučka bude svěřena do péče své matky, mohli by už manželé podat návrh na rozvod manželství, jehož součástí by měla být i dohoda o vypořádání společného jmění manželů (SJM), bydlení a případného výživného pro dobu po rozvodu. Pokud si ale otec nyní dohodu o svěření dcery do matčiny péče rozmyslel, může podat k soudu návrh na svěření dcery do střídavé péče. V takovém případě by soud nejprve rozhodoval o střídavé péči a teprve poté by bylo možné podat návrh na rozvod manželství. Ohledně péče o dítě (děti) totiž musí být vždy rozhodnuto dříve, než soud manželství rozvede.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.