Počet stránek ve webu: 43.148

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám péči roční dceru. Rozsudkem je dáno, že ji otec vídá 1x14 dní v sobotu na pár hodin odpoledne, jezdí se svou matkou. Nyní dal otec k soudu, že by ji chtěl mít přes noc. Když si otec dceru bere, tak pláče, protože není na něho zvyklá. Je fixovaná na mě.

Ve styku otce s dcerou jsem nikdy nebránila a bránit nechci, ale přijde mi to strašně brzo na noc roční dítě (nežijeme ve stejném městě, ale 120 km daleko). Když budu trvat na tom, že bych byla ráda až od dvou let, mám nějakou šanci uspět? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Občanský zákoník ani žádný jiný právní předpis nestanovuje, od jakého věku je možné (vhodné), aby bylo dítě přes noc v péči druhého rodiče. Pokud se domníváte, že je to pro dceru příliš brzy, můžete otci místo styku přes noc navrhnout například to, že mu kromě styku v sobotu umožníte styk i v neděli, aby mohl s dcerou trávit více času. Jestliže otec na Váš návrh nepřistoupí a dohoda s ním nebude možná, budete se moci při soudním jednání k jeho návrhu vyjádřit a požadovat styk přes noc až od dvou let věku dcery. Bude ale záležet zcela na úvaze soudu, zda vyhoví návrhu otce nebo Vaší žádosti o odklad.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.