Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Mám svěřené do péče děti (7 a 9 let) a v rozsudku máme dohodnuté, že bývalý manžel si bere děti každý týden pátek – sobota. Prázdniny nemáme určené, vše je na dohodě. Fungujeme na bázi mimosoudní dohody, kdy si odsouhlasujeme termíny na několik měsíců dopředu, otec děti má častěji, než máme v rozsudku. Můj dotaz se týká dovolené.

Otec dětí mi zaslal žádost o dovolenou s dětmi již v lednu, kde požaduje dovolenou v červenci s dětmi 1,5 týdne. Ani jedno z dětí s ním a s jeho novou partnerkou odjet nechtějí, nechtějí s ním trávit takovou dobu v kuse (přes rok s ním nechtějí být déle než 2-3 noci). Syn navíc dochází k psycholožce, kde se také řeší synovy časté konflikty s otcem a otcovou partnerkou a otec má od psycholožky doporučené, aby omezil styk dětí s jeho partnerkou. Zasílala jsem otci dětí několikrát návrhy na dohodu, klidně i na častější kontakt s dětmi, ale na kratší dobu (např. 5 nocí), ale otec tvrdí, že si již dávno dovolenou zaplatil a děti s ním musí odjet. Má ode mně i návrh, že když jedou na pobyt v ČR, jsem ochotná si pro ně přijet, aby nemusel přerušovat dovolenou a vozit mi děti zpět. Snažím se najít kompromis, ale otec na nic nereaguje. Přes měsíc mu posílám e-mailem žádosti o dohodu na termínech dovolené, ale na maily neodepisuje, nebo tvrdí, že když už dovolenou zaplatil, tak ho nemusí zajímat můj souhlas. Jakým způsobem by se řešilo, když by se otec nechtěl domluvit? Mám se obrátit na ODSPOD a řešit to s nimi? Nebo neřešit vůbec a prostě mu děti nevydat mimo soudní rozhodnutí, protože jsme se nedomluvili? Může uspět např. s předběžným opatřením, i když nereaguje na jakékoli domluvy se mnou? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Alena.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže nemáte styk s dětmi o prázdninách stanovený soudním rozhodnutím, záleží opravdu jen na Vás a otci dětí, jak se ohledně prázdninového styku s dětmi dohodnete. Dohoda předpokládá souhlas obou rodičů - tvrzení otce, že když už dovolenou zaplatil, tak Váš souhlas nepotřebuje, tedy není pravdivé - rozhodně nejí pravda, že se musíte přizpůsobit jen proto, že je dovolená již zaplacená. Na druhou stranu byste oba měli usilovat o to, aby děti chtěly trávit s otcem více času a společně odstraňovat překážky, které jim v tom brání.
Nepovažuji za pravděpodobné, že by otec uspěl s případným návrhem na předběžné opatření. Jestliže dohoda s otcem není možná, můžete mu nabídnout setkání s odborníkem (mediátorem), který by Vám měl pomoci najít kompromis, který by byl pro vás oba přijatelný. Další možnosti je obrátit se se žádostí o pomoc přímo na OSPOD. OSPOD by se měl snažit zjednat nápravu - může Vám například uložit povinnost využít odbornou poradenskou pomoc nebo povinnost účastnit se prvního setkání se zapsaným mediátorem. Kde ale není ochota obou stran se dohodnout, tam ani odborná pomoc nepomůže.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.