Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jsme s manželem před rozvodem, máma 16 měsíčního syna. Manžel byl před lety na 2 léčeních kvůli pervitinu, obě neúspěšně. Před svatbou jsem věděla, že je uživatelem marihuany, na základě dohody, že se již drog nikdy nechytil jsme se vzali. Půl roku po svatbě byl na operaci, domů přinesl lékařskou zprávu a já se dočetla, že má poruchu osobnosti.

Zjistila jsem nejen, že užívá marihuanu, ale i prodává, je neskutečně agresivní a nedokáže své chování naprosto ovládat. Aktuálně poslední výstup, když jsme byli s 39 horečkami se synem v nemocnici, tak ho naprosto vytočilo, že měl vyplnit dotazník a sestřička se ho zeptala, jestli zakřížkované odpovědi platí. Vytočí ho cokoli, pomalý řidič na cestě, zapomenutý dudlík doma, cokoli. Do všeho začal aktivně pít, takže jediný den není bez alkoholu, pro něj dát si za volantem pivo a zahulit nic není. Nevím, co mám dělat, abych našeho syna co nejvíce ochránila. Lze nějak omezit styk otce s dítětem? Za jeho 16 měsíců od nás 6x odešel, vždy se vrací do drog, neměl zájem o zdravotní stav syna o nic. Aktuálně jsem ve 2 měsíci těhotenství, chce abych šla na potrat, je od nás pryč, takže jsem na vše sama, finančně se naprosto nepodílí a navíc vyhrožuje že pokud si druhé nechám i když zájem nemá, bude ho chtít vídat. Moc prosím, poraďte mi. Dát mu malého, nevím v jakém stavu bude řídit, do jaké společnosti ho vezme a opravdu nechci, aby mi 16 měsíční syn byl ve společnosti, kde jsou drogy a alkohol.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud se budete s manželem rozvádět, v rámci rozvodu bude nejprve zapotřebí vyřešit péči o dítě, resp. děti. Vzhledem k situaci, kterou popisuje, nepředpokládám, že budete schopní se s manželem na péči o děti dohodnout. V takovém případě doporučuji, abyste začala tím, že podáte k soudu v místě synova bydliště návrh na svěření syna do Vaší výlučné péče. Případně můžete počkat, až se Vám narodí i druhé dítě (nevím, jak moc je rozvod ve Vaší situaci aktuální) a následně podat návrh, který se bude týkat obou dětí. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním mohou pomoci pracovníci orgánu sociálně-právní ochrany dětí (tzv. OSPOD) či občanských poraden, které nabízejí bezplatné právní poradenství ve větších městech. V návrhu uveďte také požadovanou výši výživného - soud Vámi navrhovanou výší výživného není vázán, což znamená, že může určit nižší, ale i vyšší výživné. Můžete také navrhnout úpravu styku s otcem a trvat například na tom, aby styk otce se synem probíhal pouze za Vaší přítomnosti.
Na podporu takového požadavku ale budete muset soudu předložit dobré argumenty. Doporučuji sbírat důkazy o užívání marihuany a problémech s alkoholem - ideální by bylo, pokud by Vám někdo (příbuzní, přátelé, sousedé apod.) byl ochoten tyto manželovy problémy u soudu dosvědčit. Bude pak záležet na soudu, jak celou záležitost posoudí a zda požadavku na styk jen ve Vaší přítomnosti vyhoví. Můžete své obavy také sdělit pracovníkům OSPOD, kteří budou při soudním jednání hrát roli tzv. kolizního opatrovníka, tzn. hájit zájmy Vašeho syna, a probrat s nimi další postup.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.