Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak ochránit syna (5 let) před nevhodným chováním jeho otce. Otec byl již v minulosti šetřen za agresi s napadením a obtěžování mé osoby. Nyní měl přítelkyni, zhruba rok a půl, která se o syna řádně starala, když byl u nich, ale tu bohužel také již po třetí napadl a je to v šetření policie.

Měla jsem již dříve podezření, že se synem nezachází jak má a nyní mi to i potvrdila žena, která s ním žila a potvrdila mi nevhodné chování k dítěti (líbání genitálií syna a nechání si sahat na své vlastní genitálie) a také nepřiměřené tresty (jako udeření do tváře a na zadek nepřiměřenou silou). Mám obavu o jeho psychické, ale i fyzické zdraví. Syn má diagnózu ADHD s opožděnou řečí a špatnou pozorností. Už nevím jak tohle řešit. Když jsem řešila obavu o zdraví syna na OSPOD asi před třemi lety (nyní 5/2020), bylo mi řečeno, že otec by vlastnímu dítěti přece neublížil, tudíž mám strach tam jít a něco řešit, protože oni by ho hned informovali a my byli ve strachu, co se bude dít. Předem Vám děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže se domníváte, že otec vašeho společného syna sexuálně zneužívá (informace od jeho bývalé přítelkyně to naznačují), je situace zapotřebí co nejdříve řešit. I když už jste v minulosti neuspěla, doporučuji obrátit se nejprve na orgán sociálně-právní ochrany dětí (tzv. OSPOD) na městském úřadě v místě synova bydliště. Podle § 7 odst. 2 zákona o sociálně-právní ochraně dětí je každý oprávněn upozornit orgán sociálně-právní ochrany na porušení povinností nebo zneužití práv vyplývajících z rodičovské odpovědnosti, na skutečnost, že rodiče nemohou plnit povinnosti vyplývající z rodičovské odpovědnosti, nebo na skutečnosti uvedené v § 6 písm. b) až h) ; tím není dotčena povinnost vyplývající ze zvláštního právního předpisu. Doporučuji tedy pracovníkům OSPOD sdělit, že jdete oznámit porušení povinností/zneužití práv rodiče podle výše uvedeného paragrafu a trvat na tom, aby Vaše oznámení bylo zaprotokolováno - zapsáno a uloženo do spisu.
Pokud na OSPOD neuspějete, můžete se rovnou obrátit také na Policii ČR, neboť pohlavní zneužití je trestným činem podle § 187 občanského zákoníku. Zajděte tedy na policejní služebnu v místě Vašeho bydliště a sdělte, že chcete oznámit podezření ze spáchání trestního činu. Policie se Vaším oznámením bude muset zabývat. Ideální by bylo, pokud by otcova bývalá přítelkyně při návštěvě OSPOD a/nebo policie byla ochotná dosvědčit informace, které Vám sdělila.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.