Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám přítele, který má deseti a sedmiletou dceru, které jsou v péči matky. Míváme je co 14 dní na víkend. Starší dcera své matce po dobu, kdy je s námi, musí stále psát každý náš krok. To by mi ani nevadilo, je mi jasné, že matku zajímá co dělají (je na své děti bohužel velmi, ale opravdu velmi fixovaná).

Dcera ale vypisuje i o mě - jak se chovám, vyzvídá všechno možné, kolik stálo vstupné do zoo, když jsem to platila já, kolik stálo moje auto, kdy je mi špatně z alkoholu. No prostě vše. Při předávání dětí se jejich matka akorát pohádá s mým přítelem před dětma kvůli úplným blbostem. Udělá z nás ty nejhorší a pak mu děti na další návštěvu nedá. Nelíbí se mi, že mě takto kontroluje. Mám nějakou možnost jí říct, že si to nepřeji, aby o mě její dcera pořád psala. Nebo na to má bohužel právo, když trávím víkend s jejíma dcerama? Děkuji.  

 

ODPOVĚĎ:
Zákon ani jednomu z rodičů, kteří spolu nežijí, nepřiznává právo na informaci, jak bude dítě trávit čas s druhým rodičem – tedy ani s jakými osobami. Oba rodiče mají stejnou rodičovskou zodpovědnost a je jen na jejich rozhodnutí, co bude dítě dělat a s kým se stýkat. Nelze však ani dítěti zakázat, aby matku (či otce) informoval, jak a s kým tráví čas u otce (matky). Pokud by Vám jednáním matky vznikla nějaká újma, tedy tím, že přes dceru vyzvídá informace o Vás, pak byste proti ní mohla podat žalobu na ochranu osobnosti. Úspěch však zaručit nelze, musela by Vám být způsobena opravdu závažná újma. Je zde spíše na zamyšlení, zda se matka tímto nesnaží zdiskreditovat otce – snaha získat důkazy o tom, že o dceru nepečuje řádně, případně, zda se nesnaží dceru proti otci navádět. Otec má možnost situaci řešit se sociální pracovnicí a vše nechat zaprotokolovat do spisu, aby tak byl případně důkaz do budoucna, kdyby matka např. chtěla zahájit řízení o změně pravidel styku s dcerou, kdy by mohla také žádat, aby se dcery nestýkali s Vámi (tomu by však soud vyhověl pouze v závažných případech, kdy jde o týrání, požívání alkoholu v nepřiměřené výši apod.). Samozřejmě Vám osobně nic nebrání matce nejlépe písemně doporučeným dopisem sdělit, že si nepřejete, aby Vás takto přes dceru „kontrolovala“. Kopii dopisu pak může otec případně založit spolu se svým vyjádřením do spisu na OSPOD. Také Vám i Vašemu příteli doporučuji nepouštět se s matkou při předávání ani jinde do jakýchkoli hádek.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.