Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pokud má matka v péči děti, je povinen otec matku informovat, pokud o děti v době, kdy je stanoven styk otce, pečuje o děti někdo jiný? Myslím tím, že kompletní styk otce stanovený Rozsudkem nahradí např. prarodiče, kteří si i děti převezmou a vrátí je do školních zařízení. Při dotazu před stykem, kdo se bude o děti starat, otec neodpověděl a tvrdil, že styk neruší.

Jde o to, že otec si vynucuje vyzvedávání dětí pouze přes školní zařízení, jak je to sice uvedeno v Rozsudku, pokud však nepečuje o děti a styk nahrazují jeho rodiče, není dle mého názoru povinnost dodržovat místo předání, jelikož v zájmu dětí je, se nevracet zbytečně do družiny - po lékaři, po fotbalu, po návratu ze školy v přírodě, tak jak to neustále vyžaduje otec, který vyhrožuje podáním dalšího Návrhu na výkon rozhodnutí, jelikož tvrdí, že mu matka brání ve styku, což není pravda, jelikož k předání vždy dochází. Když jsem se domluvila s dědečkem, že si děti převezme doma, následně otec začal vyhrožovat, že podá návrh na výkon rozhodnutí, že dohody nejsou s jeho otcem platné, že styk nerušil a že trvá na předání přes školu. Otec se však v době styku o děti vůbec nestaral, a ani je neviděl (nedostal propustku z hospitalizace v Písku). Bohužel v rámci poradny, kterou máme nařízenou s otcem ve správním řízení od OSPODU, jsem otci vyšla vstříc a souhlasila, když žádal, aby jeho rodiče, pokud mi to oznámí den předem, mohli vyzvedávat děti ve školním zařízení místo něj. Nečekala jsem však, že toho otec bude zneužívat tak, že za něj budou brát celý styk (nevadí mi, že jdou děti k prarodičům, styky jim i nabízím), ale vadí mi, že se odmítají domluvit na vyzvednutí v místě trv. bydliště dětí, protože jim to jejich syn zakázal (cesta ke škole či k dětem domů je podobná, není to pro ně složitější, ba naopak). Děkuji, chtěla bych vědět, zda se musím nechat neustále deptat otcem, a snášet jeho vyhrožování. Mne jde jen o to, aby pro děti bylo předání co nejlepší, a mohla je třeba dříve z družiny vyzvednout a mohly by si doma udělat úkoly, vzít věci na druhý den do školy (nemusely by to tahat do školy) atd. Děkuji. Hezký den, Alžběta.

ODPOVĚĎ:
Jestliže je styk dětí s otcem upraven soudním rozhodnutím, měli byste oba toto rozhodnutí respektovat a styk s dětmi by měl probíhat tak, jak je uvedeno v rozsudku – včetně místa předání dětí. Jakékoliv změny oproti soudnímu rozhodnutí jsou možné za předpokladu, že se na nich s otcem dětí dohodnete. Pokud dohoda není možná, měli byste respektovat soudní rozhodnutí.
Co se týče situace, kdy celý styk s dětmi (nikoliv pouze předání) realizují místo otce prarodiče dětí, dle § 887 nového občanského zákoníku platí, že: Výkon práva rodičů udržovat osobní styk s dítětem nemohou rodiče svěřit jiné osobě. Pokud by prarodiče děti pouze vyzvedávali a předávali zpět, ale styk s dětmi by realizoval otec, bylo by vše v pořádku. Jestliže ale děti místo styku s otcem (opakovaně) absolvují styk „pouze“ s prarodiči, pak tato situace v pořádku není. Doporučuji na to otce upozornit a zeptat se ho, proč děti netráví určený čas s ním, nýbrž s prarodiči. Můžete toto téma otevřít také v poradně, do které s otcem dětí docházíte, případně na tuto skutečnost upozornit pracovníky OSPOD. Návrh na omezení styku dětí s otcem považuji za krajní „řešení“ celé situace.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Přechodné předání dítěte k hlídání jiné osobě v době styku dítěte s rodičem, který nemá dítě v trvalé péči - musí nepečující rodič informovat pečujícího rodiče?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.