Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Soud stanovil způsob přebírání dětí tak, že otec je "oprávněn" (pozn. : nikoliv povinen) si děti vyzvednout každý lichý pátek v 19.00 a vrátit je v neděli v 18.00. Bez dalších možností - otec si přál vše takto pevně stanovit, protože měl za to, že by matka dělala při "dohodě" potíže (bylo to v době, kdy bydliště otce bylo ve vsi u Prachatic a bydliště matky v Prachaticích).

Dětem je 11 a 13 let. Výživné otec platí řádně 4.000 Kč a 5.000 Kč a bylo stanoveno před 3 lety. V roce 2016 se matka přestěhovala do Prahy 10, bydliště otce zůstává. Nálada mezi oběma rodiči je dlouhodobě na bodu mrazu, i když si nijak vyloženě neškodí. Když chtějí děti zůstat déle na prázdniny u babičky (otec žije v domě s jeho rodiči a děti tam jezdí na prázdniny za vrstevníky ze vsi), matka s tím nikdy neměla problém. Ze strany otce panuje čas od času nátlak, aby matka děti posílala autobusem, což znamená ztrátu jejího osobního času (který jí už nikdy nikdo nevrátí) dopravit děti na Černý Most MHD (60 min. tam a zpět domů též a to jak v pátek, tak v neděli při vyzvednutí) a říká, že je to v zájmu dětí a že jízda po dálnici autem s ním je pro děti nebezpečná atd. Dále již několikrát napsal email/SMS matce o tom, že požádá soud o nižší výživné - i když k tomu nemá žádný důvod. Děti rostou, mají koníčky, náklady na výchovu a vývoj se naopak zvyšují a navíc i z hlediska tabulek náleží objektivně výživné vyšší. Otázkou je, jak se bránit proti podobnému nátlaku? Má matka povinnost posílat děti autobusem dle přání otce či nikoliv? Kdyby otec podal skutečně návrh na snížení výživného, jaký doporučujete ideální postup ze strany matky (pouze se zúčastnit jednání u soudu nebo nějak podat naopak návrh na zvýšení nebo jiná reakce)? Doporučili byste nezávisle na situaci matce, aby požádala o zvýšení výživného (špatně řečeno jako prevenci před rozhodnutím otce podat opačný návrh)? Děkuji, Jaromír.

ODPOVĚĎ:
Všechna rozhodnutí soudu týkající se nezletilých dětí mohou být nahrazena novým rozhodnutím v případě, že se změní poměry dětí. To znamená i změna jejich bydliště, výše jejich výdajů apod.   Otec tedy může vedle návrhu na snížení výživného podat i návrh na změnu úpravy styku nezletilých s otcem, v němž může požadovat, aby matka zajistila dopravu dětí k otci a on nemusel děti osobně vyzvedávat u matky z důvodu vzdáleného bydliště.
Jak by v takovém případě soud skutečně rozhodl však zůstává otázkou. Je pravdou, že děti už jsou ve věku, kdy pravděpodobně cestu autobusem zvládnou. V současnosti však stále platí rozsudek soudu, dle kterého má otec povinnost děti vyzvednout v jejich bydlišti, proto matka nemá povinnost děti posílat autobusem.
Návrh na snížení výživného pak otec může podat v případě, že z objektivních důvodů vydělává méně (tzn. že se nevzdal bez závažného důvodu vyššího příjmu), než v době vydání rozsudku, kterým bylo výživné stanoveno. Matka může samozřejmě také podat návrh na zvýšení výživného pokud se náklady na děti zvýšily. Soud pak případě obě řízení spojí do jednoho řízení a rozhodne znovu o výši výživného na děti.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Může otec donutit matku dítěte, aby přivezla či odvezla dítě k setkání s ním?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.