Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dceru 4 roky mám svěřenou do své péče, v rozsudku napsáno návštěvy po dohodě, kterou otec dítěte opakovaně nerespektuje, dnes (08.11.2017) dokonce odnesl dceru od mých rodičů, kterým jsem ji svěřila na týden, dopředu se nedomluvil, má ji u sebe přes noc a napsal, že i celý následující den. Na Policii mi řekli, že mohou maximálně poslat hlídku, aby zjistili jestli má dcera vše co potřebuje.

Otec dítěte mi opakovaně vyhrožuje a stalkuje (nebezpečně pronásleduje). Jaké kroky mohu udělat, aby se podobná věc neopakovala? Pokud budou stanoveny návštěvy soudně, mohu s dcerou do zahraničí - na jak dlouho? Děkuji za informace. Gabriela

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že nemáte soudně stanoven přesný rozsah styku otce s dcerou, kdy toto ponechal soud na vaší vzájemné domluvě (předpokládám, že toto není obsaženo přímo ve výroku rozsudku, ale v jen v jeho odůvodnění), bude pro Vás těžké prokazovat, že k žádné dohodě nedošlo a že otec dceru svévolně odvezl. Soud styk rodiče, který nemá dítě svěřeno do péče, s tímto dítětem standardně stanovuje v rozsahu víkend 1x za 14 dní + jedno či dvě odpoledne v týdnu. Vaše vzájemná dohoda by se tedy měla pohybovat minimálně v tomto rozsahu (je třeba si uvědomit, že i tak je výchovné působení druhého rodiče na dítě již dost omezeno). Nenapsala jste, jak často se otec s dcerou dosud vídal. Pokud to bylo méně často, než jak bývá zvykem, pak je otec de facto v právu. Vám tedy v této situaci nezbývá nic jiného než podat k soudu návrh na úpravu styku otce s dcerou, kterou odůvodníte tím, že dohoda s otcem o rozsahu styku není možná (či není vaše původní dohoda dodržována v případě, že jste si předem stanovili nějaký rámec kontaktů) a požadujete tedy soudně stanovený pevný rámec pro styk otce s dcerou.
Při soudním stanovení styku otce s dcerou můžete vycestovat do zahraničí, pokud s tím otec bude souhlasit, jinak může k soudu podat návrh na výkon rozhodnutí. Avšak v době, kdy má být dcera u Vás, můžete do zahraničí kdykoliv, např. o víkendu, kdy nemá být u otce (některé země však vyžadují při vstupu na jejich území souhlas obou rodičů). Standardně v období letních prázdnin mívá otec dítě po dobu 2-3 týdnů (přičemž termín by Vám měl oznámit cca do konce dubna), po zbytek prázdnin tedy můžete s dcerou bez obav cestovat.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Stalking matky dítěte otcem po rozchodu, rozvodu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.