Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Jsem na rodičovské dovolené ještě do října 2023, syna ještě večer a v noci kojím (v noci beze mne neusne), manžel uspávání ani nezkouší, všeobecně příliš času synovi nevěnuje, navíc od po-pá pracuje do cca 16-17h, 2x může mít home office, ale při něm nezvládá syna hlídat. Přesto mi manžel vyhrožuje střídavou péčí, je to vůbec v tomto případě možné?

A ještě bych se ráda zeptala - manžel koupil za hotovost pozemek ještě před manželstvím, dům jsme postavili během manželství. Ten je na hypotéku. Vše je psané na manžela. Mám právně také na něco nárok po rozvodu manželství? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Střídavá péče u dítěte minimálně do 4 let, pokud se rodiče nedohodnou, není reálná. Aktuální judikatura se staví k péči tak, že střídavá péče má být spíše pravidlem a výlučná výjimkou, ovšem toto se obecně uplatňuje až u dětí cca od 5 let a výše. Pokud manžel koupil pozemek před manželstvím a dům je tedy postaven na jeho pozemku, jsou obě nemovitosti manžela, nicméně Vy máte právo na vyplacení investic do nemovitosti po dobu manželství a na zhodnocení domu po dobu manželství. Vše by se oceňovalo znaleckým posudkem a v případě sporu bych minimálně k řešení vypořádání majetku doporučila zastoupení advokátem - seznam na www.cak.cz nebo www.advokatikomora.cz.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.