Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj bratr je od r. 2017 částečně zbaven svéprávnosti, jeho opatrovnice je sestra. Můj bratr je zbavený práv nakládat s finančními prostředky, uzavírání smluv a jednáním s institucemi. Od roku 2017 byl také sestrou umístěn do psychiatrické léčebny v Petrohradě, ze které si ho sestra před par týdny vzala domů, po dobu pobytu mu sestra (opatrovnice) zpronevěřovala invalidní důchod, ke kterému měla přístup, tento problém už jsem nahlásil na policii a je v to řešení.

Soud o změnu opatrovníka proběhl v březnu 2022 a určil nového opatrovníka mě, bratra, bohužel se ale sestra (stávající opatrovnice) odvolala a momentálně čekám na soudní stání na odvolacím soudě. Bohužel sestra péči o mého opatrovaného bratra zanedbává, bezdůvodně ho fyzicky i neustále slovně napadá, ponižuje, vyhrožuje, žije v nestandardních podmínkách s matkou v chatě, do které ho sestra přivedla sama a kde nakonec radši zůstal, než aby se nechal od sestry slovně napadat, ze svého důchodu také nedostává od své sestry nic, tudíž ho živí matka, léky které opatrovanec užívá mu sestra podává nepravidelně. Chtěl bych se zeptat, zda s tím mohu něco dělat? Zda mám právo na to, vzít bratra k sobě domů a starat se o něj, aniž by sestra dělala zle, popřípadě řízení nějak urychlit? Se sestrou se bohužel nedá domluvit a zakazuje opatrovanému se mnou jakýkoliv kontakt a styk. Dekuji za odpověď, Hanuš.

 

ODPOVĚĎ:
Opatrovník zastupuje opatrovaného v tom právním jednání, které podle rozhodnutí soudu není Váš bratr schopen činit. Rozsah práv a povinností opatrovníka stanoví soud. Opatrovník je povinen jednat v nejlepším zájmu opatrovaného a chránit jeho práva. Do rozsahu oprávnění opatrovníka ale nespadá rozhodování o základních právech a svobodách opatrovaného.
Vaše sestra tedy nemá právo bránit Vašemu bratrovi v kontaktu s Vámi či jinými jinými blízkými osobami.
Opatrovník je sice povinen dbát na zajištění základních životních potřeb opatrovance včetně bydlení, to ale neznamená, že musí tyto potřeby sám (osobně) zajišťovat. Pokud s tím bude Váš bratr souhlasit, můžete si ho tedy vzít k sobě domů a pečovat o něj. Jestliže Vám kvůli tomu bude sestra dělat problémy, můžete ji pohrozit, že na ni podáte stížnost k soudu. Co se týče Vaší poznámky o zpronevěřování invalidního důchodu, Vaše setra bude mít v době, kdy její funkce opatrovníka skončí, povinnost předložit soudu konečné vyúčtování správy bratrova jmění. Pokud se ukáže, že využila finanční prostředky Vašeho bratra k tomu, aby se sama obohatila a způsobila tak Vašemu bratrovi škody, bude možné celou věc řešit i soudní cestou.
Soudní řízení bohužel nijak urychlit nemůžete, jedině v případě, že by byl soud dlouho nečinný, můžete podat stížnost na průtahy v řízení. Jediným dalším krokem, který můžete vůči Vaší sestře jakožto opatrovníkovi podniknout - kromě podání návrhu na změnu opatrovníka, což jste už učinil - je podání stížnosti na opatrovníka k soudu, který o opatrovnictví rozhodl a následně určil Vás jako nového opatrovníka. Je ale zapotřebí počítat s tím, že i soudní řízení ohledně stížnosti bude nějakou dobu trvat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.