Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Chci se s manželem rozvést a odstěhovala jsem se se synem k rodičům. Důvodem byly určité vztahové problémy a následně nevěra z mé strany, tudíž jsem manželství rozvrátila já. S přítelem jsme spolu. S manželem nyní chceme podepsat dohodu, že syn bude v mé péči, ale rozvádět se prozatím nebudeme, protože s tím manžel nesouhlasí.

Zajímá mě, zda se po podepsání dohody můžu odstěhovat k přítelovi nebo bych měla raději zůstat u rodičů? Zda by mi to bydlení s přítelem mohlo následně u soudu uškodit. Bojím se manželovy reakce, zda nezmění názor a nebude u soudu vymáhat syna do své výhradní péče. Na druhou stranu nevím, jak dlouho si bude manžel rozvod rozmýšlet, proto bych chtěla znát Váš názor. Moc děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Dohodu o svěření syna do Vaší péče s manželem samozřejmě sepsat můžete. V dohodě doporučuji upravit také výši výživného a styk syna s Vaším manželem. Vzhledem k tomu, že o svěření dítěte do péče rozhoduje vždy soud, doporučuji sepsanou dohodu následně zaslat soudu ke schválení. Bude pak záleže jen na vás dvou, zda a za jak dlouho následně podáte samotný návrh na rozvod manželství.
Pokud dohodu o svěření syna do Vaší péče soud schválí, nemělo by Vám společné bydlení s Vaším přítelem v následném soudním řízení nijak uškodit. Soud už následně bude řešit jen návrh na rozvod manželství (až se rozhodnete ho podat) a vypořádání společného jmění manželů (SJM). V těchto záležitostech Vám společné bydlení s přítelem nijak neublíží.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.