Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V roce 2021 jsme s manželem (manžel uveden jako dlužník, já jako spoludlužník) uzavřeli hypoteční smlouvu, která fixuje úrokovou míru po dobu 2 let (tedy do konce tohoto roku) na hodnotu platnou v té době.

Naše situace se od té doby změnila a momentální scénář je ten, že na prvotní zástavu (20% z ceny nemovitosti) by byly použity pouze mé finanční prostředky a dále by se nemovitost pronajímala a hypotéka se "platila sama". Je mi zcela jasné, že nemovitost bychom nabyli počas manželství, tudíž by byla zahrnuta ve SJM.   Je možné nějakým způsobem vyjmout tuto nemovitost ze SJM nebo ošetřit tuto situaci např. dvoustrannou smlouvou mezi mnou a manželem o případném vzdání se nároku na nemovitost z jeho strany v případě rozvodu nebo prodeje nemovitosti? Další komplikaci vidím v komunikaci s bankou, jelikož já ve smlouvě figuruji jako spoludlužník a jako primární dlužník je veden manžel. Jak by se řešilo toto? Předem děkuji za odpověď a cennou radu.

 

ODPOVĚĎ:
Ohledně prvního dotazu existují cesty, kterými lze společné jmění manželů jak zúžit, tak rovněž rozšířit o libovolný majetek, na kterém se manžele společně a nerozdílně dohodnout. Je nutné takto jednat výhradně formou notářského zápisu a velmi doporučuji poté nechat umístit notářský zápis o modifikaci společného jmění manželů začlenit do seznamu listin o modifikací sjm.
V druhém dotazu týkající se právě hypotéky Vás bohužel odkážu na banku, se kterou v praxi většinou jednají v první řadě a která má postupy na veškeré životní situace. Každá banka má proces trochu jiný, proto není vhodné dle hovořit v rovině obecné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.