Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měla bych dotaz ohledně svatby. Začali jsme s přítelem řešit svatbu, ale přítel se mi přiznal, že má dluhy na zdravotním, sociálním a daních. Jak by to bylo v případě, že bychom se vzali, přešel by dluh na mě? Nebo se to dá nějak právně ošetřit? Další by bylo, jak by to bylo v případě, že bychom to chtěli řešit.

Nějaká insolvence nebo milostivé léto? Jak se o toto dá zažádat? Je nějaká šance, zjistit výši dluhů na daných instancích? Předem děkuji za odpověď a rady. Viola.

 

ODPOVĚĎ:
Za dluhy, které vznikly před manželstvím, neodpovídáte, nicméně není vyloučeno, že pokud byste v době manželství nabyli majetek do společného jmění manželů, že by se exekutoři na tomto majetku hojili, neboť by částečně patřil i manželovi. Ideální by bylo, kdybyste před manželstvím sepsali u notáře formou notářského zápisu předmanželskou smlouvu a úplně byste vyloučili vznik SJM, tedy pak byste neodpovídala ani za dluhy, které by ještě případně manžel udělal v době manželství. Jinak pokud se jedná o situaci, že budoucí manžel není schopen dluhy splácet, můžete zvážit insolvenci. Pokud jde o výši dluhů, lze si na Czechpointu vyžádat výpis z evidence exekucí, případně pokud se jedná o dluhy na zdravotní, sociálním či na dani, pak přímo kontaktovat tyto instituce s žádostí o vyčíslení dluhu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.