Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak postupovat v případě, když chci darovat automobil své vdané dceři, které by nespadalo do společného jmění manželů. Jedná se mi o postup v prodejně. Koupit auto na sebe, tzn. zaplatit a sjednat v prodejně i pojistné za odpovědnost u pojišťovny a potom přepsat na magistrátu auto na dceru s předložením darovací smlouvy. Nevím, jestli je to správné řešení. Lze to i jinak a více efektně? Děkuji za radu. Zdraví Simona.

ODPOVĚĎ:
Vámi navržený postup je možný a správný, ale jednodušší by bylo, kdybyste sepsali s dcerou darovací smlouvu, v níž bude uvedeno, že dceři darujete finanční prostředky odpovídající kupní ceně vozidla, dcera vozidlo koupí sice na svou osobu, ale Vy na základě darovací smlouvy peníze rovnou převedete prodávajícímu a můžete do příkazu k úhradě uvést - dar poskytnutý na úhradu kupní ceny vozidla. Vyhnete se tím dvojímu přepisu. Pokud si osoba koupí věc přesně za finanční prostředky, které byly darovány a je prokázán tok peněz, pak i věc pořízená z daru není předmětem SJM.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.