Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Chtěla bych se prosím zeptat, jak se řeší situace, kdy jsem před manželstvím sama na sebe koupila byt - na hypotéku. Splácena bude až za 20 let, tedy v době manželství. Čí dle práva po splacení byt bude? Stále pouze v mém vlastnictvi - dle prvotního nabytí na katastru, nebo bude mít i druhá osoba v manželství nárok na polovinu? Děkuji velmi za vaši odpověď. Svatbu plánují příští rok a nerada bych kvůli bytu řešila předmanželskou smlouvu. Děkuji. Hezký víkend, Matylda.

ODPOVĚĎ:
Pokud je předpoklad, že v bytě budete s manželem bydlet a hypotéka bude hrazena v době manželství, pak dle aktuální judikatury by v případě rozvodu měl manžel právo na vypořádání pouze ve výši poloviny splátek hypotéky, které převyšují obvyklý nájem, který by rodina jinak hradila, kdyby nebydlela ve Vašem bytě. Byt koupený před manželstvím, byť splácený hypotékou, bude pouze Váš, bude se řešit pouze to, kolik financí byste případně musela manželovi vyplatit v rámci případného vypořádání SJM.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.