Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)

2014 můj přítel koupil dům, kde jsem mu dala 250.000 Kč, 1/10 hypotéky. Já jsem do hypotéky nemohla vstoupit, jelikož jsem byla teprve dva měsíce zaměstnaná. 2016 jsme se vzali, ale dům v katastru nemovitostí ČR byl dál veden na manžela, i když jsme všechno platili spolu. 2020 jsme začali přestavovat dům a vzali si druhou hypotéku, tentokrát společně.

Moje otázka je, zda v případě rozvodu mám nárok na polovinu domu? Nebo musím být zapsaná v katastru či jaké dokumenty je potřeba mít podepsané, abych měla legální nárok na dům, který platíme na půl.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud manžel koupil dům před manželstvím, pak bohužel dům není součástí SJM a máte právo pouze na vypořádání poloviny splátek hypotéky a na zhodnocení domu v době manželství. Upozorňuji, že pokud v domě bydlíte, tak ani splátky hypotéky by nebyly ve výši poloviny, ale pouze v částce, o kterou splátky hypotéky přesahují nájem, který byste jako rodina hradili v obdobné nemovitosti. Na to existuje relativně aktuální judikát, odkaz: https://www.profipravo.cz/index.php?page=article& id_category=11& id_article=262883& csum=6d2ab767
Pro to, aby byl dům součástí SJM a Vy byste měla v případě rozvodu nárok na polovinu, byste museli s manželem u notáře sepsat tzv. rozšíření SJM a dům do SJM tímto úkonem vložit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.