Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S přítelem se chystáme stavět rodinný dům RD a jelikož nejsme manželé a pozemek je psaný pouze na přítele (byl mu darován), chtěla bych se zeptat, jak bych měla postupovat v případě, že do výstavby domu a jeho vybavení chci investovat stejnou měrou, jako přítel. Nerada bych se dostala do situace, kdy budu nucena dům nechat příteli a nebudu mít doložené investice, které jsem do něj vložila.

Ptám se na možnost sepsání smlouvy, která by mi v případě rozchodu zajistila, že se mi mé investice vrátí. Na dům si budeme brát hypotéku, jestli ale bude psaná jen na přítele, nebo v ní budu uvedená také, probereme ještě s hypoteční poradkyní. Předpokládám, že lepší možnost je uvedení obou. Mockrát děkuji. S přáním krásného dne, Vilma.

 

ODPOVĚĎ:
Nejideálnější varianta by samozřejmě byla, abyste byla podílovým spoluvlastníkem nemovitosti, neboť v případě rozchodu byste vždy měla právo na vypořádání k aktuální ceně nemovitosti. Pokud bude vlastníkem jen přítel, tak dostanete zpět pouze vložené investice, a to ještě pouze prokázané. Není tedy třeba uzavírat žádnou smlouvu, stačí, abyste si detailně vedla všechny investice, tedy např. popisovala příkazy k úhradě, zakládala faktury, apod.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.