Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem 2016-2019 vdaná a s manželem budeme kupovat pozemek na stavbu domu. Manžel chce být uveden na smlouvě sám. Mám v případě rozvodu nárok na polovinu? Pokud nebudu uvedená na kupní smlouvě. Pozemek bude uhrazen z hypotéky na manžela, ale na hypotéce je i můj podpis a moje finanční údaje.

Momentálně jsem na rodičovské dovolené. Předem Vám moc děkuji za odpověď. Smlouvu má manžel podepsat již v úterý 3.12.2019. Děkuij, s pozdravem Zita.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud nabýváte majetek v době manželství, platí fikce, že majetek je součástí SJM, dokud není prokázán opak. Pokud bude manžel hradit hypotéku z jeho příjmů, tak příjmy jsou také součástí SJM. Pokud tedy nemáte uzavřenou žádnou předmanželskou smlouvu či notářský zápis o zúžení SJM, tak je naprosto jedno, zda bude na smlouvě pouze manžel, pozemek je stejně součástí SJM a pokud byste se snad někdy v budoucnu měli dohadovat o majetek, tak majetek nabytý v době manželství a hrazený hypotékou splácenou z příjmů jednoho z manželů je vždy součástí SJM. Není tedy důležité, abyste na smlouvě byla podepsána i Vy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.