Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželem jsme 2010 kupovali byt do SJM, který byl a je i nadále zatížen hypotékou. 01/2019 se manžel po společné dohodě odstěhoval, 3 děti jsou ve střídavé péči a já zůstávám v původním bytě, kde se děti i v době, kdy jsou v péči manžela po škole setkávají a manžel si je vyzvedává a odváží na své bydliště.

Žádost o rozvod a dohoda o péči o děti je podaná u soudu, ale zatím nebyla projednána, dohoda o majetek prozatím neproběhla. Od odstěhování manžela platím veškeré náklady spojené s bytem a hypotékou já. Manžel má stále klíče od bytu, dle potřeby si chodí svobodně pro děti i v době, kdy nejsem doma a má v bytě trvalé bydliště. Hypotéka je prozatím psaná na nás oba, ale veškeré finance hradím já. Manžel aktuálně přišel s hypotézou, že byt máme na půl a já ho mám ve výhradním užívání, tudíž bych mu měla něco platit a to i zpětně (snad nějaký teoretický nájem). Pro pochopení posílám citaci jeho zprávy: "Správně bys mi měla platit půlku nájemného mínus půlka fondu oprav (včetně doplacení tohoto za minulý rok), protože ten byt máme napůl a ty ho máš ve výhradním používání. Aktuálně nájmy v 3+1 nebo 3+kk v Bystrci v panelácích jsou 13.000 - 15.000 Kč. Fond oprav byl myslím 3.000 Kč, ne? To je minimálně 6.000 Kč měsíčně, které bys mi měla posílat." Upřesňuji, že žádná dohoda o užívání neproběhla ani v ústní ani v písemné podobě. Aktuální náklady na byt jsou cca 9.000 Kč náklady (z této částky je část fond oprav) a 6.000 Kč hypotéka. Můj dotaz tedy zní, zda má manžel na něco takového nárok? Předem děkuji za odpověď. Barbora.

 

ODPOVĚĎ:
Manžel na nic takového nárok nemá. Pokud máte nižší příjem než on, naopak by Vám měl z titulu stále existujícího manželství hradit výživné. Dokud nebudete rozvedení a nebudete mít vypořádaný majetek, nemá manžel žádný titul na to, aby po Vás nájem požadoval a nedomohl by se ho ani soudně. Pokud hradíte celou hypotéku, snižujete tím dluh, který se bude vypořádávat ke dni zániku manželství, je tedy otázkou, zda by nebylo vhodné manžela upozornit, že má z titulu SJM stále povinnost se na hypotéce podílet.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.