Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žijeme s manželem v domku. Máme podílové vlastnictví 1/2 a 1/2. Bohužel 01/2018-07/2019 žijeme odděleně z důvodu dlouhodobých problémů v soužití. Na provozu domácnosti jsme se podíleli na půl. 04/2019 mi manžel přestal dávat polovinu na úhradu účtů a úvěru na tepelné čerpadlo. Tvrdí, že nemá peníze. Je podnikatel, vlastní s. r. o. , karosárnu, která je dlouhodobě v mínusu. Ale vidím, že práci má, protože jezdí domů různými auty.

Nemám kam jít a pronájem si nemohu z mého platu dovolit. Mám cca 15000 +/-. Proto ani rozvod není pro mne řešením. Nabízí mi směšnou částku na vyplacení, se kterou nesouhlasím. Na soudní tahanice kolem majetku nemám peníze a už taky ani čas. Je mi 58 let. Jak mohu manžela přimět k hrazení částky cca 5.000 Kč na úhradu účtů? Patrovská.

ODPOVĚĎ:
Dobrý den,
dokud jste manželé, musíte se oba s ohledem na své příjmy podílet na nákladech společné domácnosti. Pokud manžel nepřispívá dobrovolně, můžete se soudně domáhat příspěvku do rodinné domácnosti, tedy aby soud manželovi uložil povinnost přispívat Vám na náklady související s vaším soužitím. Pokud nemáte peníze na hrazení právníka, můžete se obrátit na občanskou poradnu v místě Vašeho bydliště nebo se objednat přes Českou advokátní komoru na bezplatnou konzultaci, které Komora organizuje. Více informací na www.cak.cz.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.