Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželem jsme již nějakou dobu rozvedení. Majetkové vypořádání však ještě neproběhlo. Manžel bydlí se svou novou přítelkyní v domě, který je v SJM a já hradím na jeho účet každý měsíc poměrnou část hypotéky, kterou je dům vázaný. Žiji s našimi dětmi v pronájmu a musím se přiznat, že již nemám příliš finančních prostředků, abych mohla hypotéku dále hradit.

Lze nějakým oficiálním způsobem z této situace ven? Napadá mne myšlenka, že bude nejlepší písemné oznámení o tom, že hypotéku od jisté doby přestanu hradit a vypořádání se pak o tuto částku pokrátí. Mám tuto možnost? Děkuji za případnou odpověď a jsem s pozdravem Karla.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud jste již rozvedení, pak to, že hradíte nájem a v domě nebydlíte, bude mít na vypořádání zásadní vliv, kdy máte právo žádat započtení všeho, co jste na nájem uhradila. Tedy můžete manželovi sdělit, že buď přestanete hradit svůj díl hypotéky nebo budete v rámci vypořádání SJM žádat o to více, o co jste uhradila na nájmu od okamžiku rozvodu manželství. Je to zcela transparentní a soudy běžně uplatňovaný postup.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.