Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželem jsme se brali v roce 2001. V červenci 2022 jsem se odstěhovala, budeme se rozvádět. V roce 2017 jsme si pořídili byt na hypotéku. Nemůžeme se domluvit na majetkovém vyrovnání. Manžel nechce byt prodat, ale ani mě nechce nějak vyplatit. Veškeré vybavení bytu, které jsme pořídili spolu, mu tam zůstalo. Na co všechno mám při rozvodu právo? Děkuji.

ODPOVĚĎ:

Právo máte na kompletní vypořádání SJM. Pokud je předmětem vypořádání byt, máte právo na polovinu aktuální tržní ceny bytu, stejně tak pokud by byla ještě nesplacená hypotéka, musela byste se po rozvodu podílet na splacení polovinou. Jednoduše pokud nebude manžel nijak jednat sám, můžete podat k soudu návrh na vypořádání SJM a pokud manžel nebude chtít Vás vypořádat dobrovolně, nařídí mu to soud. Pokud nebude mít manžel na vyplacení finance, pak soud nařídí veřejnou dražbu, v níž se byt prodá a výtěžek se rozdělí mezi manžele.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.