Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželem máme letos (2021) postavený a zkolaudovaný dům. Dům je postaven na jeho pozemku, co dostal od rodičů ještě před svatbou. Hypotéku máme společnou. Banka má nyní zástavní právo (on je uveden jako zastávce a dlužník, já jako dlužník). Dům jsme začali stavět taky po svatbě. Teď jsme dům zkolaudovali a v katastru nemovitostí je zapsán jako vlastník jen manžel.

Když jsme se byli přihlašovat k trvalému bydlišti, musel dávat souhlas, že v domě můžu bydlet. Vždy podepisoval všechny papíry on. Máme malé dítě, takže jsem se o to nestarala. Jak by to prosím bylo třeba v případě rozvodu? Je dům na půl, nebo na něj nemám právo? Spadá dům do SJM? Pokud ne, můžu se dopsat do katastru, i když nejsem vlastníkem pozemku? Nebo jak to řešit? Přepisovat pozemek i na mě nechci. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel podle Nového občanského zákoníku dům součástí SJM není a v případě rozvodu byste měla právo pouze na vypořádání investic uhrazených do domu. Tedy např. investice v podobě hypotéky. Současná právní situace tedy pro Vás rozhodně není příznivá. Bez přepisu pozemku ale dům do SJM vložit nelze, nevýhodnější by pro Vás bylo vložit pozemek i dům do SJM, což by se muselo stát za souhlasu hypoteční banky. Nebo si s manželem můžete u notáře sepsat formou notářského zápisu režim pro případu rozvodu manželství, tedy nastavit si, jak by to mezi vámi v případě rozvodu bylo, tedy např. jakou částku by Vám manžel v souvislosti s rozvodem a vlastnictvím domu vyplatil.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.