Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Moje manželství rozvedeno 2017. Společné jmění manželů SJM vypořádáno pouze dohodou, včetně naší nemovitosti. V katastru je tedy stále uvedeno vlastnictví jako SJM já 1/2 a bývalý muž také 1/2. Bývalý manžel chce svoji část tedy 1/2 darovat synovi. Souhlasím s tím, všichni vycházíme dobře v míru a pohodě. Darovací smlouvu budu podepisovat také jako povinná z věcného břemene o možnosti trvalého užívání nemovitosti mým bývalým manželem.

Dotaz: budu na základě této darovací smlouvy uvedena v katastru jako spoluvlastník? Tedy již bez dodatku SJM? Kdybych se rozhodla synovi darovat malou část z mého podílu, tedy 1/10, což je 1/20 z celé nemovitosti bylo by to možné? Není zákonem stanovena nejmenší možná darovací část nemovitosti? Děkuji. Bude-li potřeba doplatit za 2 dotaz, ráda tak udělám. Kristýna.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud bylo manželství rozvedeno před více než třemi lety, pak se SJM stalo automaticky podílovým spoluvlastnictvím. Pokud tedy bývalý manžel chce polovinu darovat, pak to provést může, ale ke smlouvě ještě rovnou připojte i souhlasné prohlášení manželů o vzniku podílového spoluvlastnictví, vzor naleznete na stránkách katastrálního úřadu www.cuzk.cz, dále musíte doložit rozsudek o rozvodu a potvrzení od soudu, že Vaše SJM nebylo předmětem soudního řízení. V rámci vkladu darovací smlouvy bude věc uvedena do souladu s faktickým stavem a Vy budete nadále vedena jako spoluvlastnice s podílem 1/2. S tím si pak za života můžete nakládat dle svého uvážení, tedy můžete i část podílu převést na syna a zbytek si nechat. Není nikde stanovena žádná minimální část, která by měla být darována.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Darování poloviny nemovitosti po rozvodu potomkovi, stává se druhý z manželů spoluvlastníkem a zaniká tak SJM?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.