Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je možné se právně bránit či jak mám postupovat při manželově agresivním chování. Budeme se rozvádět. Z důvodu koronavirové pandemie nám byl na konec května 2020 odročen soud o úpravě péče o naše tři děti. Manžel se před půl rokem (nyní 4/2020) odstěhoval z mého domu, kde má trvalé bydliště.

Všude uvádí korespondenční adresu, kde bydlí. Dům, kde bydlím já s dvěma našimi dětmi (nejstarší mi proti mé vůli vzal), je v mém výlučném vlastnictví, nabytý před manželstvím. Manžel se nepodílí na nákladech, splátkách úvěru na dokončení stavby, na údržbě. Chodí sem kdykoliv, skoro denně, neohlášeně, odmítá se domlouvat, nechce si odvézt svoje věci, ale naopak odváží náš společný majetek. Vyměnila jsem tedy zámky a manžel nyní vyhrožuje, že vykopne dveře a zavolá na mne policii. Jeho osobní věci jsem dala do uzamykatelné místnosti pod domem, přesto se domáhá vstupu do domu, lítá tam v botech, rozhazuje mi věci. Děti brečí strachy. Bojím se ho. Uráží mne, vyhrožuje, chtěl mi rozmlátit telefon. Můžu se před rozvodem bránit? Druhý můj problém je, že mi chce vzít naše auto v SJM. Koupeno za manželství. Chce ho užívat a pak prodat, peníze dát jeho matce na splacení naší společné bezúčelové půjčky splatné za pět let. Já sama hradím veškeré náklady spojené s provozem vozu, užívám ho k dojíždění do zaměstnání, rozvozu dětí, k nákupům. Manžel má služební vůz, povolený k užívání pro soukromé účely a provoz nehradí. Co mám dělat? Nebydlím v centru města, ale cca dva km od něj. Předem děkuji za odpověď Ludmila.

 

ODPOVĚĎ:
Situace musí být velmi nepříjemná, ovšem není z ní příliš rychlé východisko. Pokud jste ve Vašem domě žili jako rodina, vedli jste z právního pohledu v domě rodinnou domácnost a i když je nemovitost Vaše, dokud nejste rozvedeni, nemůžete manžela jen tak z domu vyhodit. Z titulu rodinné domácnosti se může domáhat vstupu. Stejné je to s vozidlem. Pokud je v SJM, dokud nejste rozvedeni, tak vozidlo má ten, kdo ho jednoduše vezme a nepustí. Bohužel dokud jste manželé, právo nenabízí uspokojivé řešení. Pokud se ale manžel chová takto agresivně, volejte Policii a nenechte se odbýt. Jedná se minimálně o přestupky v občanském soužití, jejich projednání Vám následně může pomoct při rychlejším vyřešení manželova vystěhování či rozvodu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.