Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem v rozvodovém řízení, manžel má americké i české občanství, žije trvale v USA, já v ČR, rozvod probíhá v USA. Co se stane s mým dobrovolným penzijním připojištěním, má nárok na polovinu včetně státních příspěvků? Bylo sjednáno na začátku manželství. Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Na úvod své odpovědi sděluji, že v bezplatné právní poradně zodpovídáme dotazy pouze z hlediska českého právního řádu. Jestliže rozvod probíhá v USA, předpokládám, že probíhá podle amerických právních předpisů. Z hlediska českého práva závisí odpověď na Váš dotaz na tom, z jakých finančních prostředků byly platby na penzijní připojištění hrazeny. Pokud jste platby hradila z finančních prostředků, které byly Vaším výlučným majetkem (peníze získané dědictvím, darem apod.), pak je i penzijní připojištění Vaším výlučným majetkem. Jestliže jste ale platby na penzijní připojištění platila například ze své mzdy, která je součástí společného jmění manželů (SJM), pak i penzijní připojištění je součástí SJM a Váš manžel bude mít nárok na vyrovnání. Americká právní úprava se ale od té české může samozřejmě lišit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.