Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželem jsme se brali 29.7.1994, manžel je alkoholik, vyčítá a není s ním k vydržení. Chci požádat o rozvod manželství. Nevím si rady s tím, na jaký majetek mám nárok, protože on mi tvrdí, že nemám nárok absolutně na nic. V době manželství jsme koupili společně dům, na který jsme si brali půjčku - tu jsme společně již splatili - předpokládám tedy, že na tento dům mám 50% nárok.

Mojí otázkou je ale dům, ve kterém žijeme. Manžel si na něj bral dvě půjčky ještě s první ženou s tím, že po rozvodu si ona nechala byt a on tento dům + ty dvě půjčky. Tyto dané půjčky splácel s ní + sám cca 5 let před naším manželstvím. Poté jsme půjčky již spláceli společně. Jednu jsme za dobu manželství společně splatili předčasně a druhá stále běží - ještě cca 3 roky. Nemáme žádnou předmanželskou smlouvu a za doby manželství byl manžel cca 10 let bez práce - nebyl ani v evidenci uchazečů o zaměstnání Úřadu práce ČR a tudíž jsem příjem obstarávala já. Po svatbě byl dům částečně vybaven jen tak, aby byl "obyvatelný" - vše se za tu dobu obměnilo, dostavěla se terasa, střešní pokoj a další úpravy domu. Chtěla bych se tedy zeptat zda-li mám nějaký nárok na tento dům nebo jenom na polovinu daných splátek - když například jedna půjčka, která stále běží je 600Kč/měs. - dnes (12.10.2019) 600Kč není nic, ale před 20ti lety to byla značná část výplaty, tak i přesto je tam nárok 50% z 600Kč splátky vynásobené počtem měsíců v manželství? Děkuji moc za odpověď

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je dům, ve kterém žijete, pouze manžela, pak jeho vypořádání nebude předmětem rozvodového řízení. Vy máte právo na polovinu investic do domu a polovinu splátek, bohužel bez ohledu na to, který z manželů se o splátky více zasloužil. Takže nejen polovina splátek, ale také polovina investic, které je ale třeba prokázat, buď účty nebo znaleckým posudkem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.