Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rozvádím po více než 20 letech (2019) se ženou, která odešla k jinému, po tom, co mě několik let podváděla. Dům jsem koupil před sňatkem, kdy jsem podepsal kupní smlouvu a zaplatil jsem zhruba polovinu sumy a zbylou polovinu jsem splácel po dobu asi 12 let. To už jsem byl ženatý.

Manželka ovšem po dobu asi 10 let neměla žádný příjem - studovala a pak byla 2x na mateřské dovolené, tedy na MD. Má nárok na finanční vrovnání z domu? V domě ve spodním patře žili manželé, od kterých jsem dům koupil. Po smrti paní mi pán donesl peníze v obálce které našetřil, kde na lístečku bylo napsáno: "To jsou peníze jenom pro Vás, za všechno, co jste pro nás udělal". A jeho podpis. Peníze jsem dal na výhodný pětiletý vklad. Nyní období vkladu skončilo. Má manželka nárok na část těchto peněz?  

ODPOVĚĎ:
Manželka má právo na vypořádání odpovídající splátkám, které byly hrazeny v době manželství. I když neměla žádný příjem, z titulu manželství veškeré příjmy s výjimkou darů a dědictví jsou součástí SJM a pokud jste splácel v době manželství ze mzdy, má manželka právo uplatnit polovinu splátek jako vnos z titulu SJM. Manželka tedy nemá právo na vypořádání z hodnoty domu, ale má právo na vypořádání z titulu uhrazených splátek. Pokud jde o vklad, tak pokud se Vám nepodaří prokázat, že se jednalo o dar - např. svědeckými výpověďmi nebo oním lístečkem, je tento vklad součástí SJM a manželka má na polovinu z něj právo.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.