Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželem se rozvádíme, on nechce, já ano. Momentálně jsme podstoupili soudní  tahanice o naše dvě děti - 3 a 4 roky s verdiktem střídavé péče, ke kterému se chystám odvolat. Byli jsme manželé asi 6 let. Já jsem prodala byt po babičce cca 500.000 Kč. Za to jsme si s manželem koupili rodinné auto a investovali do jeho družstevního bytu, do kterého jsem se ještě před svatbou přestěhovala.

Ten měl před manželstvím. Během našeho soužití, kdy jsem byla na mateřské dovolené se nám podařilo udělat nemalé dluhy. Manžel na nich měl zásadní podíl. Oba jsem si nežili zrovna skromně.   2018 jsme se dostali do situace, kdy už bylo jasné, že nebudeme mít na všechny splátky a tak jsme se rozhodli manželův byt prodat realitní kanceláři, která za nás zaplatila dluhy a byt jsme si vzali na hypotéku. Jsem už spolumajitelka a byt spadá do SJM.   Momentálně se rozvádíme a manžel mi vyhrožuje, že bude chtít půlku dluhů co bytem zaplatil po mě. Já se z bytu stěhuji i když jsem navrhovala, že ráda zůstanu a hypotéku přeberu. Jaké jsou tedy možnosti a co může tedy manžel po mě chtít potažmo já po něm?   Děkuji, Karolína

 

ODPOVĚĎ:
Pokud jste se do dluhů dostali v době manželství a dluhy pochází z doby manželství, fakticky po sobě navzájem nemůžete požadovat nic. Dluhy spadaly do SJM a pokud byly v průběhu manželství uhrazeny, nikdo z manželů si nemůže vyhrazovat právo po druhém manželovi cokoliv požadovat. Mohl by pouze v případě, že by bylo prokázáno, že dluhy ze SJM byly uhrazeny majetkem, který byl ve výlučném vlastnictví jednoho z manželů. Zde ale zase hraje roli to, že Vy jste do družstevního bytu manžela investovala peníze ze svého bytu. Závěrem lze uvést, že v dané situaci by dokazování bylo tak složité, že by manžel pravděpodobně prosoudil více peněz, než které by z Vás mohl získat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.