Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem 29 let vdaná, máme 2 dospělé děti. Manžel se chce rozvést pro dlouhodobé názorové neshody. 20 let jsme investovali společné peníze do oprav, provozu a údržby finského domku a zahrady. Domek manžel dostal k rekreaci darem od své matky v době našeho manželství. Vím, že mám nárok žádat část investic zpět. Zajímalo by mě, jakým způsobem se musí prokázat zhodnocení (nové podlahy, vybavení, pračka, myčka, vzrostlá zahrada apod.)


Žádné doklady o pořízení bohužel už nemáme. Počítaly by se do investic i náklady na energie, vodné a stočné a pojištění za 20 let? Manžel mi zakazuje už teď do domku jezdit. Má na to právo? Děkuji za odpověď. Pavla

ODPOVĚĎ:
Dobrý den,
bez dokladů by bylo možné zhodnocení nemovitosti prokázat pouze znaleckým posudkem.
Náklady na energie, vodné a stočné a pojištění nejsou investicí do společného majetku (nezhodnocují nemovitost trvale).
Před vyklizením z domu Vás jakožto manželku vlastníka domu chrání institut práva bydlení manžela vymezený v  ustanovení  § 744  zákona 89/2012, občanský zákoník. Dle tohoto ustanovení má manžel, kterému svědčí právo bydlení, právo užívat prostor, ve kterém se obydlí manželů nachází. Druhý manžel, který má výhradní právo prostor užívat (je jeho vlastníkem) a  od jehož práva je právo bydlení odvozeno, je povinen toto užívání strpět a  není oprávněn se za trvání manželství domáhat vyklizení oprávněného manžela. Z uvedeného tedy vyplývá, že manžel Vám nemůže bránit v užívání domu.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.