Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Muž během manželství absolvoval drahé seberozvojové kurzy jeden za cca 50.000 Kč (jenom pro něho) a také cestoval na vlastní pěst. Není to běžná potřeba rodiny, já jsem takto neutrácela. Nyní jsme před rozvodem. Mám právo požadovat, aby převedl do SJM, které se bude mezi nás rozdělovat, adekvátní náhradu ze svých výlučných peněz, protože toto bral ze SJM?

Pokud se vypořádává SJM, manželé dokládají celý majetek výpisy z účtů? Muž má kromě běžných účtů ještě účet, z něhož obchoduje. Musím si to vše já nějak vyžádat, nebo on je povinen to u soudu doložit (a nic nezatajovat)? Pokud jsem si během manželství zrušila stavební spoření a převedla ho na běžný účet, abych ho mohla vybírat pro běžné potřeby (neměla jsem po rodičovské před nástupem do práce peníze), počítá se to pak do SJM také, nebo je to moje tj. od SJM se odečte stav na stavebním spoření, které jsem měla před svatbou a pokud jsem na běžné potřeby utratila např. 50.000 Kč jen ze svého, musí se mi to vrátit ze SJM? Jana

 

ODPOVĚĎ:
SJM se vypořádává ke stavu, v jakém bylo v době právní moci rozsudku o rozvodu manželství. Pokud manžel ze SJM investoval do své osoby, v rámci soudního řízení by se soud zabýval tím, zda jste o těchto investicích věděla, zda jste s nimi souhlasila a zda např. díky nim manžel přinesl do SJM následně více peněz - např. měl vyšší příjmy. Těžko tedy takto posoudit, zda by soud nakonec rozhodl, že je povinen tyto finance do SJM vracet, od toho je rozsáhlé dokazování a výsledek je pak vždy na soudu. Pokud jde o účty, tak ty bude manžel povinen doložit, pokud Vy soudu sdělíte, že je má, a že trváte na jejich doložení. Obecně vypořádání SJM je civilní řízení a pokud důkaz žádná ze stran nenavrhne, soud důkazy sám navrhovat nebude. Soud reaguje pouze na návrhy účastníků a navržené důkazy už pak může obstarávat sám. Pokud jste měla stavební spoření, které jste utratila v době manželství na potřeby rodiny, byla to Vaše vůle a ze SJM se Vám to vracet nebude.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.