Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2016 jsem se s bývalou manželkou rozvedl. Rozvod proběhl 20.7.2016, vzdali jsme se práva na odvolání. Rozhodnutí přišlo poštou. Na vypořádání SJM jsme se nedohodli. Manželka dostala za manželství darem dům, který jsme rekonstruovali zčásti z mého dědictví, zčásti ze společně nabitých peněz a zčásti z úvěru. Úvěr na opravu domu platila manželka, který je v současnosti doufám již splacen. Zárověň mi bylo znemožněno odvézt si své věci, které jsem nabil před uzavřením manželství a z dědictví.


Moje otázka zní: Jakým způsobem formulovat žalobu na vypořádání SJM po rozvodu, aby bylo zřejmé, že požaduji vyplacení ze zhodnocení nemovitosti nebo alespoň vrácení peněz z dědictví a umožnění přístupu k mému majetku.
Děkuji za odpověď
S pozdravem, Miky.

ODPOVĚĎ:
Dobrý den,
žalobu na vypořádání SJM lze podat do tří let od právní moci rozsudku o rozvodu, čili tato lhůta brzy vyprší.
V žalobě je nutné specifikovat veškeré Vaše investice a investice ze SJM do výlučného majetku manželky a tyto také doložit – tedy, že finance, za které jste nemovitost rekonstruoval pocházely z Vašeho výlučného majetku – z dědictví, a ze společného jmění manželů. Pokud Vaše bývalá manželka nebude s výši investic souhlasit, bude nutné je v soudním řízení prokázat – zejména listinami, svědeckými výpověďmi …
V žalobě pak můžete požadovat buď zaplacení konkrétní Vámi vyčíslené částky žalovanou na vypořádání společného jmění manželů, případně nechat stanovení konkrétní částky na rozhodnutí soudu s přihlédnutím k rozhodným skutečnostem vyplývajícím z výsledku dokazování ve věci. V této částce pak samozřejmě budou zahrnuty finance z Vašeho dědictví.
V rámci žaloby pak dále požadujte přikázání majetku do Vašeho výlučného vlastnictví, kdy specifikujete konkrétní movité věci, které se stále nachází v nemovitosti, případně další hodnotné movité věci, jako jsou automobily, které máte v užívání. Pokud o tomto soud rozhodne kladně, pak můžete po právní moci rozsudku vymáhat vydání věci bývalou manželkou v rámci exekučního řízení, pakliže by tak neučila dobrovolně.
Doporučuji Vám však požádat o pomoc advokáta při přípravě žaloby.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.