Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manželka pochází z Indonésie, kde jsme se 2000 vzali a ona se přestěhovala v roce 2001 do ČR. 2002 se nám narodila dcera. Pro tuto rodinu jsem v ČR postavil 2004 rodinný dům, tedy RD díky hypotéce a stavebnímu spoření. Manželka nikdy finančně nepřispěla na stavbu rodinného domu. 3/2009-6/2011 jsem pracoval v Indonésii a po vypršení pracovního kontraktu se musel vrátit do ČR.

Manželka odmítla návrat do ČR a s dcerou zůstaly v Indonésii a to proti mé vůli. V Indonesii bydlí v rodinném domě 4+1 který jsem koupil a kompletně vybavil. Používá osobní vůz, který jsem rovněž koupil já. Ze strany manželky ani její rodiny nikdo finančně nepřispíval. Bez rodiny žiji v ČR už 8 let (2011-2019), manželka i přes moje naléhání nesouhlasí s návratem (našla si zřejmě místního přítele). Na dceru posílám pravidelně měsíčně 350-500 USD. Uvažuji o rozvodu manželství, ale nedokázal bych se smířit s tím, že bych ji musel vyplatit ze SJM, tzn. polovinu RD v ČR.
Podotýkám, že coby cizinec nesmím v Indonésii vlastnit nemovité ani movité věci, tzn. , že veškerý majetek v Indonésii je psaný na manželku. Děkuji. Matyáš

 

ODPOVĚĎ:
Z pohledu českého práva není rozhodné, na koho je nemovitost zapsána, ale kdy byla pořízena. Pokud byla pořízena v době manželství, pak je automaticky součástí společného jmění manželů, pokud není prokázán opak. Takže z pohledu českého práva je i majetek v Indonésii psaný na manželku součástí SJM. V daném případě budou muset soudy vyřešit, dle jakého práva bude rozvod probíhat a teprve následně bude řešena otázka vypořádání. Bylo by nejlepší se s manželkou rozumně domluvit, aby Vám v rámci vypořádání nechala celý rodinný dům v ČR a ona si ponechala majetek v Indonésii. V opačném případě bude celá záležitost složitá, rozsudky budou muset být uznávány v dané zemi, atd. Domluva je v daném případě jediné praktické a rychlé řešení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.