Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Uvažuji o rozvodu z důvodu manželova marnotratného chování. Chci se zeptat na majetkové vypořádání. Dům kde má manžel trvalý pobyt od r. 2018 je můj - nabýt před manželstvím. I hypotéka, kterou byl financován je na mne a splácím ji já. Manžel přispíval na domácnost. Nyní nic platit nechce. Pokud se rozvedeme a dům prodám nebo se manžel odstěhuje, budu mu muset najít bydlení nebo dát půlku z případného prodeje domu (po vyplacení dluhu - hypotéky)? Děkuji, Irma

ODPOVĚĎ:
Pokud je dům ve Vašem vlastnictví, z hodnoty domu manžela vyplácet nebudete. Pokud by se odmítal vystěhovat, skutečně mu budete muset náhradní bydlení zajistit, ale pouze zajistit, nikoliv koupit či platit. Jiná je ale otázka hypotéky. I když je psaná pouze na Vás, pokud byla splácena v době manželství, má manžel právo na polovinu splátek hypotéky, neboť i příjmy manželů jsou součástí SJM. Pokud jste tedy hypotéku splácela ze svých příjmů, má manžel právo na polovinu splátek hypotéky, nebo-li investic do domu, který není jeho. S tím je třeba počítat, pokud se budete v rámci rozvodu bavit o vypořádání.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.