Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem 2005-2019 let vdaná, máme 3 děti (13, 10 a 7 let). Manžel už s námi 3 roky (2016-2019) nebydlí, má zde ale pořád trvalé bydliště. Dětem jsem musela vše přizpůsobit a tak pracuji jen na 6,5 hodiny denně. Po dohodě mi posílá na děti měsíčně 10.000 Kč, ale jakékoli jiné výdaje na děti ať jsou to kroužky nebo boty je problém.

Za dětmi nechodí pravidelně a nemůžeme se na něj v ničem spolehnout. Ještě když bydlíme na Vysočině v půldomku a o jakoukoli pomoc musím prosit sousedy.
Po dobu manželství se zde v půldomku (dům je v SJM), kde žiji s dětmi nic neopravilo, všechna naše energie a i finance (ale z účtu manžela, kam i mně chodili a chodí peníze) se dávaly do oprav rozpadlého domku, 40 km od nás kam jsme každý víkend jezdili pracovat nebo já byla sama stále s dětmi, aby tam manžel mohl pro nás budovat takové letní sídlo.
Velký sad, pole, pozemky i nemovitost přepsali manželovi rodiče dědickým převodem na manžela a nyní už tak rok (05/2018-05/2019) mi brání, abych já měla možnost tam jezdit a trávit volný čas s dětmi. Vím jsem naivní, účet je na manžela, tahle chata je na manžela a tento 55 let rozpadlý půldomek, kde nyní jsem s dětmi je na nás na oba.
Opravdu nemám na něco nárok, jestli třeba když mám fotky té chaty jak vypadala před opravou a nyní. Jsem v tíživé situaci střecha nad hlavou se nám rozpadá, manžel nic dělat nechce a když už tak chce půlku všech nákladů a já nevím co si počít.
Vím že rozvod je nevyhnutelný, ale on ho podat nechce, prý aby neměl výlohy a mu to tak vyhovuje a já počítám každou korunu.
Děkuji, Pavlína

 

ODPOVĚĎ:
Dokud jste manželé, máte právo žádat nejen výživné na děti - které je mimochodem na tři děti v celkové výši 10.000,-Kč nízké, ale máte právo žádat výživné i na Vás jako na manželku. Mohla byste soud požádat o ustanovení advokáta, jelikož při zkrácené pracovní době jistě nemáte dost prostředků na advokáta a s tím byste se mohla detailněji o Vaší situaci poradit. Pokud má manžel účet, na který byly poukazovány příjmy ze zaměstnání, pak není pravdou, že jsou jen jeho, příjem je součástí SJM a máte tak právo na polovinu financí na účtě. Pokud jde o chatu, tak pokud do ní bylo investováno v době manželství, opět máte právo žádat část investic zpět, ale zhodnocení by muselo být prokázáno. Skutečně se jedná o poměrně rozsáhlý problém, který vyžaduje osobní konzultaci. Můžete navštívit buď bezplatnou občanskou poradnu v místě Vašeho bydliště, event. navštívit placeného advokáta - seznam najdete na www.advokatikomora.cz a můžete se informovat o možnosti bezplatné konzultace s advokátem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.