Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chceme se s manželem po oboustranné shodě rozvést, bydlíme už více než půl roku odděleně. Máme dvě dospělé děti, které studují VŠ, vlastníme společně dům. Jaké formální kroky pro to musíme udělat? Co se týče domu - musíme mít odhadce, nebo stačí naše společná shoda o ceně, ze které mi manžel vyplatí polovinu (manžel si chce dům ponechat, vzít si hypotéku a z té mě vyplatit).

Kdy nabývá platnosti naše dohoda o majetku - podepsáním u notáře nebo až po rozvodu (zajímá mě to kvůli hypotéky)? Můžeme si dohodu o majetku sepsat sami a u notáře ji jen podepsat?
Studující děti: dcera 23 let, studuje 1. rok denního bakalářského studia, syn 26 let, v září 2019 bude dělat státnice a poté pokračovat v doktorandském studiu. Dceři budeme přispívat do ukončení denního studia, synovi do ukončení magisterského studia, bydlí na koleji (u mě). Bude se výživné na ně (hlavně se to týká dcery) řešit u soudu nebo stačí, když se dohodneme a napíšeme to do naší smlouvy?
Musíme mít tedy sestavenou zvlášť dohodu o péči o nezletilé děti, když už jsou naše zletilé?
Děkuji, Daniela

 

ODPOVĚĎ:
K Vašim dotazům:
1. sepište nebo si nechte sepsat u právníka návrh na rozvod manželství, pokud s rozvodem oba souhlasíte, tak se bude jednat o společný návrh na rozvod bez zjišťování příčin rozvratu manželství. Součástí této formy rozvodu je dohoda o majetku, tu stačí sepsat a pouze podpisy ověřit u notáře. Dohoda je účinná až s právní mocí rozsudku o rozvodu manželství. Na nemovitost není třeba odhadce, můžete se domluvit sami.
2. Pokud jsou děti zletilé, již se péče neřeší. Výživné můžete mít domluveno mimo soudní řízení, vůbec není nutné zahajovat soudní řízení a mít rozsudek. To je na místě pouze v případě, kdy se rodina hádá a rodiče např. dětem přispívat nechtějí.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Rozvod manželů a dohoda rodičů o výživném dospělých potomků - je nutné přivolení soudu nebo se mohou rodiče dohodnout s potomky přímo bez soudu (stanovení výživného dohodou mezi rodiči a potomky)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.