Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je to už 2010-2019, co jsme se s exmanžele soudili o dům. Vše zůstalo jemu, ale dodnes mě nevyvázal z hypotečního úvěru. Když jsem ho žádala, tak se mi vysmál. Mám rok hypotéku na vlastní bydlení a chtěla bych ještě jednu, ale jeho závazek mi bude zřejmě bránit. Vzhledem k tomu, že nemám čas jet se podívat do spisu, zda je v rozsudku, že musí, tak se chci zeptat na jinou možnost.

Když hypotéku doplatím, abych se tak zbavila závazku na dalších 20 let, bude mi on muset tuto částku vyplatit? Doufám, že víte, na co se ptám, snad je to srozumitelné. Abych to nedoplatila, on si mnul ruce, jak jsem blbá a já byla bez dalších peněz. Jde o částku zhruba 600.000 Kč. Děkuji, Karla

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel záleží na tom, co jste si dohodli v dohodě o majetku. Bez ní nelze odpovědně říct, zda případné zaplacené splátky dostanete zpět či nikoliv. Standardní je, že v dohodě o majetku se manželé dohodnou, kdo bude hradit hypotéku a pokud banka požaduje splátky i po druhém manželovi, tak ten z titulu ujednání v dohodě může nárokovat zaplacené po manželovi, který se k tomu v dohodě zavázal. Bez dohody o majetku se tedy dál nepohnete, bude asi třeba jít nahlédnout do spisu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.