Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Manželka zjistila manželovi (ač oba ve vysokém důchodovém věku) dlouhodobou nevěru, jeho reakce po odhalení nebyla přiměřená, vztah se zhoršil, vede k rozvodu. Její muž ji chce opustit a žít svobodně zjevně s druhou ženou. Každý žije již 7 let na jiném místě, manželka v důchodu na chalupě /u dětí/, její muž protože jako důchodce dále pracuje ve svém bytě (který nespadá do SJM) v jiném městě.

Na chalupu jezdí 2x za měsíc, manželka mu vaří, pere, on dělá drobné práce na baráku atp. - klasický manželský život po 40-ti letech v důchodu. Nyní se chce její muž rozvést, ona ví že na účtě má ušetřeno skoro milion korun - ty patří do SJM, byly ušetřeny v průběhu jejich manželství - dále vlastní oba 3 vozidla - 1 užívá manželka, 2 vozidla její muž. Manželka nechce řešit věci v bytě atp - pouze chtěla řešit majtekově ta vozidla a peníze na účtě. Navrhla mu dohodu s tím, že bude požadovat 2 levnější vozidla (ta jsou v ceně výrazně menší než stojí nejdražší vozidlo) a částku 200 tisíc Kč z účtu, ke kterému má přístup jen její muž. Sama má na účtě zanedbatelnou částku v řádech tisícikorun. Její manžel odmítá dohodu, najal si drahého právníka a když zjistil, že manželka bude chtít vypořádání majetku, nebo dohodu - změnil názor po domluvě s právníkem s tím, že o rozvod požádá až za několik měsíců. Z jeho chování a informací je zřejmé že chce vyvést peníze z účtu - buď je vybrat a schovat nebo někam převést a až potom podá žádost o rozvod tak, aby na účtě již finanční prostředky nebyly. Manželka viděla v minulosti účty, ale nic si neofotila - číslo učtu zná. Co ji nejlépe poradit tak, aby nepřišla o peníze - myslela si, že manžel na dohodu i když by pro ni nebyla výhodná přistoupí, on však má v úmyslu ji nedat vůbec nic. Jak se nejlépe domoci v této fázi před rozvodem, který nastane do půl roku ze strany jejího manžela, svého práva na finanční prostředky z tohoto účtu, které jsou v SJM tak, aby nebyly neoprávněně vyvedeny z účtu - manžel zjevně dostal návod, co má učinit a manželka má oprávněný strach, že v době rozvodu (i kdyby o něj požádala nakonec sama co nejdřív) - již žádné peníze na účtě nebudou - navíc nemá možnost sledovat na účtě pohyb finančních prostředků, protože oprávněný nakládat s účtem je její manžel. Do jeho bytu navíc nebude již mít přístup. Bude mít soud oprávnění vyžádat si výpis z jeho učtu tak, aby bylo zřejmé že nakládal ne běžným způsobem s prostředky na něm uloženými tak, aby se nemusel dělit? Má šanci se potom svého práva jeho žena domoci?
Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Ano, pokud dochází k vyvádění peněz z účtu, bylo by dobré po rozvodu zahájit řízení o vypořádání SJM a domáhat se poloviny částky na účtu. Výpis z účtu si soud má právo vyžádat a pokud bude prokázáno, že peníze začaly z účtu "mizet", soud i tak přizná manželce polovinu z částky, která tam byla, než byly peníze vybrány. Doporučuji již nyní zajistit svědky, kteří o situaci ví, případně je možné podat k soudu i návrh na předběžné opatření, aby manžel s penězi nenakládal, ovšem pokud nebudete mít důkaz, že tak již činí - např. výpis z účtu, soud se bude zdráhat předběžné opatření vydat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.