Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřebovala bych poradit, zda je dobré spořit mé dceři na dopolňkové důchodové spoření DSS. Spořím jí takto už několik let 500 Kč měsíčně. Dcera je mentálně postižená, je skoro jisté, že bude pobírat ID, i když si myslím, že ID 3. stupně to nebude. Do práce zřejmě nebude moci nastoupit, to by rozumově nezvládla.

Má cenu jí dál spořit na DSS, když výhledově ona si z důvodu nedostatku finančních prostředků dál zřejmě spořit nebude? Pokud bych spořila dál, bylo by to třeba na 10 - 15 let, déle určitě ne. Uvažuju o zrušení DSS u dcery. Můžete mi poradit s ohledem na konkrétní stav dcery? Prosím o zaslání odpovědi na můj mail. Děkuji. Dobromila.

 

ODPOVĚĎ:
Domnívám se, že s tímto dotazem bude vhodnější se obrátit na finančního poradce, popřípadě přímo na příslušného pracovníka společnosti, u které své dceři spoříte.
Ze znění dotazu usuzuji, že máte na mysli spoření dle zákona o doplňkovém penzijním spoření. Je podstatné, jaký typ dávky by měl být Vaší dceři v budoucnu vyplácen (zda je něco takového sjednáno ve Vámi uzavřené smlouvě). Od typu dávky (dle § 19 zákona o doplňkovém penzijním spoření) se totiž odvíjí podmínky pro její výplatu, resp. podmínky pro vznik nároku na tuto dávku (uvedené v § 20 zákona o doplňkovém penzijním spoření).
Co se týče minimální délky spoření, nejsou tyto podmínky nijak přísné (v zásadě se jedná o 60 kalendářních měsíců, v některých případech méně) – budete-li tedy své dceři spořit alespoň po tuto dobu (a budou-li splněny i další zákonem předepsané podmínky), měl by jí vzniknout nárok na příslušnou dávku. Sama skutečnost, že Vaše dcera si možná nikdy nebude vydělávat sama, popř. že nebudete schopna jí spořit po dlouhou dobu, proto nemusí být na překážku.
Je samozřejmě podstatné, jaké konkrétní podmínky jste sjednala ve smlouvě, kterou jste pro svou dceru uzavřela – v tomto ohledu bude nejlepší, poradíte-li se se společností, u které dceři spoříte.
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 427/2011 Sb. , o doplňkovém penzijním spoření

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.