Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželem žijeme od roku 2020 odděleně. V listopadu 2019 došlo k zúžení společného jmění manželů SJM u notáře. Tato dohoda byla pro mě dost nevýhodná, přesto jsem ji podepsala. Byla jsem tenkrát v dost špatném psychickém stavu, nechtěla jsem další hádky a konflikty a rozdmýchávat již tak dost napjatou situaci v rodině.

Ve společném majetku zůstal pouze dům, který jsme se dohodli nyní převést na naše již dospělé děti. Manžel navíc požaduje nesporný rozvod dohodou. Já s rozvodem nesouhlasím. Chtěla jsem dát našemu manželství ještě šanci, potřebovala jsem odstup. Manžel si však krátce po mém odstěhování našel novou ženu. Vztah už se mi zachránit nepodaří, manžel je pevně rozhodnutý.   Nedávno jsem četla informaci ohledně důchodové reformy, podle níž se budou manželé moci přihlásit ke společnému vyměřovacímu základu. Vzhledem k tomu, že mé příjmy byly a jsou několikanásobně nižší než manželovy, rozvodem bych se této výhody vzdala. Nechci už uzavírat žádné další pro mě nevýhodné dohody. Lze ještě nějakým způsobem upravit (pozměnit) v úvodu zmíněnou dohodu o zúžení majetku? Mám prosím ve své současné situaci vůbec ještě nějaké možnosti a nároky? Předem mnohokrát děkuji za odpověď. S pozdravem Dagmar.

 

ODPOVĚĎ:
Věc se má tak, že notářský zápis je bohužel neměnný, v některých řízeních, což vypořádání sjm jistě je, nahrazuje soudní rozhodnutí. Napadnutí notářského zápisu je věc velmi nelehká, téměř nesplnitelná.
Avšak manželé mají vůči sobě vyživovací povinnost a pokud by Vám po rozvodu klesla životní úroveň, nebyla byste například schopna se sama živit v důsledku rozvodu, mohla byste po manželovi žádat výživné.
Notářský zápis nyní platný byste museli oba změnit a nahradit jiným, což předpokládám, že s Vámi Váš manžel nepořídí.
Bohužel nevím, jak je notářský zápis o zúžení sjm koncipován, proto odpovědět v části nároků a možností zcela nemohu. V rovině obecné máte právo na finanční prostředky na účtech, ať Vašem, tak manžela, pokud notářský zápis nehovoří jinak, rovněž by se měl Váš manžel podílet na financích ve společné domácnosti, bez ohledu na to, kde bydlí.
Manžel může podat návrh na rozvod bez Vašeho souhlasu, v tomto případě jde o rozvod sporný a pokud soud uzná, že je Vaše manželství trvale rozvráceno, může i přes Váš nesouhlas manželství rozvést.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.