Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl jsem se zeptat na dvojitý důchod. Dne17.5.2021 mi byl přiznán český důchod, jelikož jsem odpracoval 35 roků a hned se mně ptali, kde mám další roky odpracované. Nerad jsem musel přiznat, že pracuji v Anglii, ale napsal jsem, že do dovršení 66 let si sám požádá o důchod v Anglii, ale oni mně automaticky přesměrovali do Prahy.

Praha si to vyřídila v Anglii a tady začíná problém, můj český důchod činil 13.004 Kč a po odpracování 12 let mi byl přiznán 14.568 Kč, ale stále pracuji v Anglii 6 až 8 měsíců. Teď jsem v Anglii dosáhl 66 let a zažádal jsem si o anglický důchod a tam mi pověděli, že mám trvalé bydliště v Česku. A teď se ptám, jestli když si nahlásím trvalé bydliště v Anglii, jaké budu mít z toho následky nebo soudní tahanice s ČSSZ. Tady v Anglii bych dostal 500 měsíčně a ne 14.568 Kč. Prosím, co byste mi poradili. Arnošt.

 

ODPOVĚĎ:
V bezplatné právní poradně zodpovídáme pouze dotazy v rámci českého právního řádu. Nedokáži tedy posoudit, zda je pro výplatu důchodu z Anglie problém Váš trvalý pobyt v České republice a zda je skutečně nutné mít trvalý pobyt v Anglii.
Pokud ano, z hlediska výplaty českého starobního důchodu by neměl být trvalý pobyt v Anglii problém. Paragraf 55 zákona č. 155/1995 Sb. , o důchodovém pojištění, říká, že: Osobám, které nemají na území České republiky trvalý pobyt nebo které se na území České republiky obvykle nezdržují, se vyplácí důchod ve výši odpovídající době pojištění a náhradní době pojištění získaným na území České republiky. Na výplatu českého starobního důchodu by tedy trvalý pobyt v Anglii neměl mít vliv.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.