Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ve druhé polovině září 2023 (před 14 dny) jsem dala výpověď v práci neboť jsem to už nezvládala. Teď jsem ale zjistila, že jsem těhotná. Nárok na mateřskou tedy nemám, ale bojím se rodičovského příspěvku. Na úřadu práce nejsem registrovaná, zdravotní si platím sama. Mám tedy vůbec nárok na rodičovský příspěvek? A nebo je možné, aby přítel probíral rodičovský příspěvek, ale nadále chodil do práce, tak jako doteď a já byla s dítětem doma a starala se? Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Nevím, z čeho jste dovodila, že nemáte nárok na mateřskou, z Vašeho dotazu totiž nevyplývá, zda podmínky nároku na mateřskou splňujete či nikoliv. Pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM neboli mateřskou) je zapotřebí splnit zejména dvě podmínky - být během posledních dvou let před nástupem na mateřskou dovolenou nemocensky pojištěná (zaměstnaná) alespoň 270 kalendářních dní a být zaměstnaná i v době nástupu na mateřskou dovolenou nebo být v tzv. ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí maximálně 180 kalendářních dní od skončení posledního zaměstnání. Pokud ale poslední zaměstnání bylo kratší než 180 dní, je ochranná lhůta stejně dlouhá jako toto zaměstnání.
Z Vašeho dotazu bohužel nevyplývá, zda splňujete první podmínku - 270 dní zaměstnání během posledních dvou let - nepíšete, jak dlouho jste zaměstnaná. Pokud první podmínku splňujete, pak je pro nárok na mateřskou klíčové, zda splňujete i podmínku druhou - být zaměstnaná i v den nástupu na mateřskou dovolenou nebo být v ochranné lhůtě. Ve svém dotazu uvádíte, že jste v polovině září dala výpověď. V takovém případě by od 1. října začala běžet dvouměsíční výpovědní doba a Váš pracovní poměr by skončil až na konci listopadu 2023. V takovém případě byste mohla být v době nástupu na mateřskou dovolenou v ochranné lhůtě - záleží ale na tom, jak dlouho jste těhotná. Pokud jste v zaměstnání skončila hned v září, pak se nejednalo o výpověď, ale buď jste uzavřela se zaměstnavatelem dohodu, nebo šlo o zrušení pracovního poměru ve zkušební době. V takovém případě pravděpodobně podmínku ochranné lhůty nesplníte. Mohlo by ale pomoci, pokud byste během těhotenství nastoupila ještě do dalšího zaměstnání. Následně byste mohla nastoupit na nemocenskou, až do 6. týdne po porodu pobírat nemocenské dávky a následně volit výši rodičovského příspěvku. I v případě, že se Vám do nového zaměstnání nastoupit nepodaří, ale budete mít na rodičovský příspěvek nárok. Rodičovský příspěvek totiž náleží každému rodiči, který pečuje o nejmladší dítě v rodině. Nemusíte se tedy obávat toho, že by Vám nárok na rodičovský příspěvek nevznikl.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.