Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Otec pracoval v Německu od 09/20 do 03/23 a od dubna 2023 bude již nezaměstnaný na ÚP v ČR. Otec s matkou jsou od 07/21 rozvedení, a k dnešnímu dni žijeme všichni pod jednou střechou. Otec má dvě dcery, mě a mou sestru, kdy obě dvě stále studujeme.   Otec na mě (narozena 1997) a mou sestru (narozena 2002) pobírá německý kindergeld s tím, že nám je vyplácel, byť liknavě.

Dříve nám je vyplácel pouze na ruku. Od 12/21 nám žádné peníze nedal a argumentuje tím, že on potřebuje také z něčeho žít a kindergeldy patří jemu. Otec nezabezpečuje žádné naše potřeby. Jak se můžeme domáhat našich peněz? Sestřin nárok na kindergeld stále trvá, u mě zanikl k loňskému roku 2022, kdy jsem dovršila 25 let, avšak i do této doby mi dluží kindergeld.

 

ODPOVĚĎ:
V bezplatné právní poradně zodpovídáme dotazy pouze v rámci českého právního řádu - protože Kindergeld je německým příspěvkem, mohu Vám poskytnout pouze základní informace. Přestože Kindergeld není sociální dávkou - jedná se o příspěvky na děti vyplácené z rodinných fondů (Familienkasse) - podobně jako české přídavky na děti náleží po dosažení zletilosti dítěte přímo dítěti. Pokud Vám otec Kindergeld pravidelně (dlouhodobě) nevyplácel, mohly jste se sestrou požádat příslušnou Familienkasse, která otci Kindergeld vyplácela, o odklon příspěvku (tzv. Abzweigung), aby by Kindergeld vyplácen přímo vám dvěma.
Jestliže otcovo zaměstnání v Německu skončilo, předpokládám, že bude ukončena i výplata Kindergeld, protože otec nebude nadále splňovat podmínky pro nárok na výplatu tohoto příspěvku. Pokud Vám otec Kindergeld nevyplatí dobrovolně, musely byste po něm peníze vymáhat soudní cestou - pravděpodobně jako tzv. bezdůvodné obohacení. Se žádostí o sepsání žaloby se můžete obrátit například na pracovníky občanských poraden nebo oblastních charit, které zpravidla nabízí bezplatné právní poradenství.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.