Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od 2.1.2023 jsem byla evidována na Úřadu práce, kde mi byla uznána podpora v nezaměstnanosti (dle průměrného výdělku za poslední dva roky). Dne 1.2.2023 jsem nastoupila do zaměstnání a tuto skutečnost oznámila na Úřadu práce. Nicméně nyní jsem se z důvodu nevyhovujících podmínek rozhodla pracovní poměr ukončit k zítřejšímu dni tj. 7.2.2023.

Mám se nyní znovu registrovat na úřad práce do 3 dnů od ukončení? Je potřeba dokládat na úřad práce zápočtový list pro tyto odpracované 4 dny? Bude mi v tomto případě hrazeno zdravotní a sociální pojištění za měsíc únor a pokud ano, tak zaměstnavatelem nebo ÚP? Je potřeba dokládat potvrzení o průměrném výdělku, když jsem pracovala jenom 4 dny a průměrný výdělek tedy nemám k dispozici - bude pracovat ÚP s tímto údajem nebo bude pokračovat ve vyplácení podpory, kterou uznal v lednu a nemám ji plně vyčerpanou? Moc děkuji za odpověď. Alexandra.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže Vaše zaměstnání skončí v úterý 7.2.2023, zaevidujte se na úřadě práce nejpozději do tří pracovních dní. Pokud se zaevidujete nejpozději v pátek 10.2.2023, úřad práce Vás zařadí do evidence od středy 8.2.2023. Za dobu zaměstnání za Vás odvede část pojistného zaměstnavatel, po zbytek měsíce za Vás bude zdravotní pojištění platit stát.
K evidenci na úřadě práce budete potřebovat kopii písemného zrušení pracovního poměru ve zkušební době a od zaměstnavatele si vyžádejte potvrzení pro účely evidence na úřadě práce. Z něj úřad práce zjistí, jakým způsobem a z jakého důvodu bylo zaměstnání ukončeno, což může mít vliv na výši podpory v nezaměstnanosti. Pokud totiž zaměstnání ukončíte ve zkušební době bez tzv. vážného důvodu, bude výši Vaší podpory činit od počátku podpůrčí doby jen 45% Vašeho průměrného čistého měsíčního výdělku. Vážné důvody jsou vymezeny v § 5 písm. c) zákona o zaměstnanosti - patří mezi ně například péče o dítě do čtyř let věku nebo docházka dítěte do předškolního zařízení či povinná školní docházka dítěte. Vzhledem k tomu, že jste při poslední evidenci nevyčerpala celou podpůrčí dobu a nyní odpracujete méně než tři měsíce, budete mít nárok pouze na dočerpání předchozí nevyčerpané podpůrčí doby.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.